2012 Jaarverslag LGV

Jaarverslag van de Leidse Geologische Vereniging over 2012

De diesviering op zaterdag 4 februari in Naturalis had als thema ‘Het inwendige van de Aarde’ en trok 67 bezoekers (58 Leidse geologen, 7 partners en 2 andere belangstellenden). We hebben genoten van de lezingen van dr. W. van Westrenen over De diepe Aarde in het laboratorium, dr. R. de Meijer over ‘De grens van Mantel en Kern: de kraamkamer van de Maan?’ en van dr. R. Govers over ‘De voorspelbaarheid van aardbevingen’. De notulen van de algemene ledenvergadering zijn een aparte bijlage.
Aan het diner in restaurant van der Werff namen 40 personen deel.

Van 13-15 april namen 28 LGVers en 9 partners deel aan de voorjaarsexcursie naar Drenthe. In ‘t Aole Gemientehoes in Schoonebeek kregen we een inleiding over de geologie en productietechnieken van het olieveld. Daarna volgde een rondrit over het olieveld aan beide zijden van de landsgrens.
De overnachtingen waren in hotel Poker in Meppen.
Op de tweede dag werd een bezoek gebracht aan het gevangenismuseum in Veenhuizen met een bijzondere rondleiding door een van de cellenblokken en een terugblik op de geschiedenis van dit gebied door Ton Vroom die als geoloog begon, maar zijn carrière eindigde als directeur van deze gevangenis. Na de lunch werd het veenpark in Borger Compascuum bezocht. Deze ‘wereld van veen’ heeft veel te bieden, o.a. het plaggenhuttendorp ‘t Aole Compas’ en een demonstratie van turfsteken. Het programma van de derde dag bracht ons naar het Anloerbos waar we het pinetum Ter Borgh bezochten, het bijzondere hunebed van Exloo en tenslotte het hunebedcentrum in Borger waar ook het grootste hunebed van Nederland te vinden is.

Nog geen maand na onze voorjaarsexcursie overleed Ton Vroom. In 2012 zijn de LGV eveneens ontvallen: Emile den Tex (erelid), Jan Bezemer, Saskia Jelgersma, Leendert van der Plas, Pim Kleinsmiede, Hemmo Veenstra, Leendert Kleinjan, Henk Zwart (erelid)
en Thea Gentis.

Op vrijdag 2 november kwamen 44 leden en partners naar Leiden voor een stadswandeling door de Leidse binnenstad. Timo Nijland gaf eerst een boeiende presentatie over het gebruik van natuursteen soorten bij de bouw en de recente restauratie van de Pieterskerk en de Leidse Burcht. Daarna volgde de wandeling in twee groepen onder leiding van Timo Nijland en Wim Dubelaar.
Dank gaat ook uit naar Charley Arps die een en ander coördineerde.
Het afsluitende diner in restaurant d’ Oude Harmonie werd bijgewoond door 34 leden en partners.

Aan het eind van 2012 had onze ledenlijst 262 leden met een bruikbaar e-mail adres en 94 leden met alleen een post adres, waarvan er twee te kennen hebben gegeven ook in de toekomst correspondentie over de LGV op prijs te stellen. Zes leden gaven alsnog een e-mail adres op.

We danken Shell voor de toegezegde subsidie van 300 euro.

John Keasberry zorgde er voor dat alle informatie van de LGV website die Jan de Coo opzette, werd overgezet naar onze nieuwe website www.lgvweb.nl. Namens alle leden bedanken we John en ook Jan voor het voltrekken van deze grote klus die noodzakelijk was door de introductie van iCloud. En we bedanken John voor het beheer van de website.

Jaarverslag 2012 (pdf)

Het bestuur bestond in 2012 uit:
LGV logo (zonder tekst)Jaap Focke praeses
Frits Bonvie ab-actis
Josje Kriest quaestor
Arie Speksnijder assessor I
Isabel van Waveren assessor II

Halverwege het jaar heeft het bestuur Frans Kunst bereid gevonden de taken van Isabel over te nemen die zich om persoonlijke redenen heeft terugtrokken. Het bestuur zal de ALV op de aanstaande Dies vragen Frans als assessor II te benoemen. Het is evenwel mogelijk een ander lid te kandideren als minimaal tien leden een schriftelijke voordracht overhandigen aan het bestuur vóór aanvang van de jaarvergadering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.