Boeken

Een volle levensvlucht, res gestae

Een levensverhaal van Anoton. Hoofdthema’s in deze deels autobiografische roman zijn: doorzetten en iets bereiken (res gestae); (in)compatibiliteit van avontuurlijk werk en gezinsleven, en veranderende maatschappelijke loyaliteitsverhoudingen. Het verhaal hoe gepensioneerde dagen worden gevuld, hoe wordt omgaan met het uiteengevallen gezin en met het dreigende falen van de kinderen; het verdriet daarover vormt de basis van ‘Een volle levensvlucht; res gestae’ en een vervolgroman.

Een volle levensvlucht res gestae
T. J. A. Reijers, 2015

In de lengte

Soms kiest een reis jou uit, meer nog dan jij die kiest. Zelfs voor ervaren lange afstandswandelaars is ‘Noorwegen in de lengte’ een fysieke uitdaging, een indrukwekkende en eenzame tocht door Europa’s laatste grote wildernis. Myra de Rooy trekt solo door de bergen van het zuidelijkste puntje van Noorwegen, de vuurtoren van Lindesnes, naar het noordelijkste punt, de Noordkaap – een tocht van 3.000 kilometer.

Op de website van mijn uitgever is een gedeelte van mijn boek en foto’s in te zien. Twee dingen waren vormend voor de rest van mijn leven: het bergbeklimmen en mijn geologische veldwerk op het Krutfjell in Noorwegen ...

Met vriendelijke groet,

Myra de Rooy
December, 2020

Dochters van de bergen

Het boek heet Dochters van de bergen, sterke vrouwen uit Iran, Ladakh, Oost Tibet en Tibet.
Hoewel ik al jaren niet meer in de werksfeer met geologie bezig ben, heeft mijn uitgever mij op de achterkant van het boek zelfs aangekondigd als geoloog, schrijver, fotograaf en bergbeklimmer.

Mijn derde boek gaat over de levens van vier inspirerende vrouwen die zich, niet zonder gevaar, hebben ingezet voor de mensenrechten en/of vrouwenrechten. Daarnaast beschrijf ik mijn (solo)tochten in de berggebieden waar zij vandaan komen (en daar - hoe kan het ook anders – komt ook af en toe de geologie om de hoek kijken).

Op de website van mijn uitgever is een gedeelte van mijn boek en foto’s in te zien. Daar is te lezen waarom twee dingen vormend waren voor de rest van mijn leven: het bergbeklimmen en mijn geologische veldwerk op het Krutfjell in Noorwegen ...

Met vriendelijke groet,

Myra de Rooy
November, 2014

Chamlang

Inspirerend en spannend reis- en klimavontuur. Zes Nederlandse vrouwen beklimmen, zonder hulp van Sherpa’s of andere klimmers, een ruim 7.000 meter hoge bergtop in de Himalaya en zijn daarmee de eerste Nederlandse vrouwenexpeditie. Deze expeditie van 1988 was een unicum en niet zonder gevaar; onstuimig weer, lawines, gletsjerspleten, steenslag en staalhard ijs.
Het verhaal krijgt diepgang en actualiteit doordat het verweven is met de kennis en inzichten van nu. Behalve om de fysieke prestatie gaat het om de interactie binnen het klimteam. Wat doet het nemen van extreme risico’s en het afhankelijk zijn van elkaar met je? Is een expeditie met alleen vrouwen écht iets anders dan een gemengd- of mannenteam? Is er onderlinge empathie en saamhorigheid of blijven de deelnemers eenlingen met slechts één doel: de top?

Chamlang
Myra de Rooy, mei 2017

Geopaden op de stuwwal

Joost Vermeulen, jury-voorzitter: "Aan de hand van de uitgave leer je als wandelaar dit oeroude landschap, gevormd in de voorlaatste ijstijd ruim 160.000 jaar geleden, als het ware lezen. Dat de routes in het veld niet zijn gemarkeerd, leidt nergens tot problemen. Met deze gids in de hand zijn alle wandelingen prima te volgen. En ten slotte: er is in combinatie met de gids ook een prima website waarop de tracks te downloaden zijn."

Geopaden op de stuwwal
12 geologische wandelingen in het stuwwalgebied tussen Kleve, Nijmegen en Mook
November, 2014

De ontdekking van de aarde

De ontdekking van de aarde -Het grote verhaal van een kleine planeet
Met kerstmis 1968 vertoonde de aarde zich in een nieuwe gedaante. Voor het eerst aanschouwden we onze planeet vanuit de verre ruimte, met op de voorgrond de maan. Voor miljoenen mensen was het een beeld van een aangrijpende schoonheid. Het was alsof ze ontwaakten uit een diepe winterslaap. Een nieuw elan bloeide op: als we dit kunnen, gaat geen zee ons te hoog. Nu, bijna een halve eeuw later, lijkt dat vrolijke optimisme verdampt en rest ons de angst om klimaat, grondstoffen, globalisering en overbevolking. Toch is dat glorieuze gevoel over de aarde niet gedoofd. Het is springlevend. Achter de schermen is een nieuwe wetenschap opgebloeid, die almaar dieper doordringt in het verhaal van onze wonderplaneet, en ons toont wie wij zijn. Wat hier ontstaat, is een heel nieuw wereldbeeld – een waardige opvolger van het heliocentrisme van Copernicus, Galilei, Keppler en Newton. Die bloeitijd van de wetenschap leidde destijds tot de Verlichting. Nu ontwaren we de contouren van een tweede Verlichting, die dit keer niet beperkt blijft tot de bescheiden elite, maar de hele mensheid een nieuwe oriëntatie zal geven.

Peter Westbroek
Oktober, 2013

Zwarte Piet is geen racisme

Rauw op uw dak: brieven en essays over het Zwarte Piet-debat in Nederland.

Klaas Maas munt uit in een in Nederland heel populaire schrijfvorm: ingezonden brieven in dag- en weekbladen. De afgelopen jaren gebruikte Maas de ingezonden brief om zich intensief te mengen in het Zwarte Piet-debat. De oogst mag er zijn: 32 brieven of mini-essays, en 2 langere essays over het thema dat de gemoederen in Nederland flink bezighoudt. Al deze grote en kleine essays handelen over de argumenten die in het debat zijn gepasseerd.

Klaas Maas, oktober 2017