1999 Jaarverslag LGV

Jaarverslag van de Leidse Geologische Vereniging over de periode van 13 februari 1999 tot 12 februari 2000

In 1999 werd de dies van de vereniging gevierd op 13 februari. Thema van de lezingen van deze dag was de beweging van het maaiveld. De heer Brand van de Meetkundige Dienst Rijkswaterstaat lichtte toe dat uit nauwkeurigheidswaterpassingen van peilmerken – de vaste punten waaraan de hoogtemetingen in Nederland zijn gekoppeld – was gebleken dat deze zelf gestegen (in het oosten van Nederland) dan wel gedaald (in het westen van

Nederland) zijn. Henk Kooi van de faculteit Aardwetenschappen van de VU deed verslag van zijn onderzoek naar de oorzaken van deze daling, waarbij zowel tektoniek als compactie van kleipakketten een rol speelt. Ger de Lange gaf vervolgens aan dat het handelen van de mens, met name de ontwatering van veengebieden, nog wel de grootste maaivelddaling heeft veroorzaakt.
60 leden woonden de lezingen bij in de mooie zaal van Naturalis. In Naturalis genoten we ook (van) de uitstekende lunch en borrel. Aan de jaarvergadering namen 43 leden deel.

De excursie vond dit jaar plaats in het nationaal park de Morvan, ten zuid-westen van Dijon, waarbij ook dit jaar naast de geologische excursiepunten weer van cultuur genoten kon worden, waaronder een Gallo-Romeinse vesting en Gregoriaanse gezangen, en in een middeleeuwse save Bourgogne geproefd kon worden. De familie Roberti ontving de 30 deelnemers gastvrij voor een lunch.
Op de contactdag op 13 november 1999 werd het atelier van de mineralenhandelaar Roy Masin te Baarn bezocht. O.a. kniehoge kwartskristallen en menshoge amethisten, door Masin eigenhandig uit Brazilië en Siberië geïmporteerd, waren daar te bewonderen. De deelnemers konden, bij wijze van uitzondering, zelfs voor groothandelsprijzen hun slag slaan in Masin’s schatkamer.
Het diner in Utrecht werd voorafgegaan door een borrel ten huize van de familie Wiersma.

Ons bereikte het bericht van het overlijden van Dick Frets op 20 augustus door een tragisch ongeval in Namibië. De heer Schiess is op 13 januari 1999 overleden.

Ons erelid Prof. Dozy ontving van het Koninklijk Nederlands Geologisch en Mijnbouwkundig Genootschap de Van Waterschoot van der Gracht penning. Peter Westbroek is benoemd tot hoogleraar in de geofysiologie aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Ook van de Leidse Geoloog werd weer een keer uitgebracht.
De vereniging telde in 1999 350 leden, waarvan zowaar enkele nieuwe (hernieuwde) aanmeldingen.

Jaarverslag 1999 (pdf)

Het bestuur bestond uit:
LGV logo (zonder tekst)Ger de Lange praeses
Hanneke Gieske abactis
Jaap Liezenberg quaestor
Andre van der Molen assessor 1
Pit Pilaar assessor II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.