1998 Jaarverslag LGV

Jaarverslag van de Leidse Geologische Vereniging over de periode van 7 februari 1998 tot 13 februari 1999

In 1998 werd het XIII-de lustrum van de Leidse Geologische Vereniging gevierd met een symposium getiteld:
“Astronomische, tektonische en sedimentologische cycliciteit”. Sprekers op deze feestelijke dag waren de astrofysicus Prof Dr V. Icke, die ons met niet te evenaren eenvoud even de indruk wist te geven dat we iets van neutrino’s begrepen, de geofysicus Dr W. Spakman met een verrassende lezing over oude koude platen die tot diep in de mantel te volgen waren en diep onder continenten verborgen zaten en de sedimentoloog Dr M van den Berg die de cycliciteit binnen dit vakgebied tot kunst verheven had. Het symposium dat door 76 leden bezocht werd, was voortreffelijk georganiseerd door ons erelid Dr. Ch. Arps. Het vond dit keer plaats in het Rijksherbarium omdat de symposiumruimte van Naturalis (het Nationaal Natuurhistorisch Museum) nog in aanbouw was. Wel werd de LGV door de directie van Naturalis een borrel aangeboden in het bijna gereed zijnde restaurant en gaven enkele
medewerkers van het museum een rondleiding door de in aanbouw zijnde tentoonstellingen.
Achtenveertig leden namen deel aan een korte algemene leden vergadering die voor het symposium gehouden werd. De dag
eindigde met een feestelijk diner in het Koetshuis.

In het kader van het lustrumjaar werd ook een extra lange excursie gehouden van 30 april tot 3 mei naar het Thuringerwoud in Duitsland, waar de praeses en zijn vrouw (Ger en Hetty de Lange) een geocultuurhistorische excursie hadden voorbereid. Zo leerden de excursieleden Goethe als geoloog kennen en werden door Dr Ernst van het Natuurhistorisch Museum in Gotha de meeste recente inzichten rond de geologie van het Thuringerwoud uit de doeken gedaan. Vijfendertig leden namen deel aan de excursie, die bijzonder geslaagd was.

De contactdag vond plaats op 7 november in Amsterdam. Het thema van deze dag was: “Monumenten van de geologie en geologie van monumenten”. Prof Dr P. Jungerius en Dr G. Gonggrijp gaven een voordracht over de noodzaak om in Nederland monumenten van de geologie aan te wijzen en te conserveren. Verder leidde Drs Dubelaar een wandeling langs de geologisch interessante monumenten van het centrum van Amsterdam. Na een borrel werd de dag afgerond met een diner in het Spaanse restaurant Iberia.
Op deze contactdag waren 46 leden aanwezig.

In 1998 bereikte ons het overlijdensbericht van Paul Fredericq Kievit de Jonge en de heer Faber.

Van De Leidse Geoloog verscheen in 1998 een lustrumeditie.

De Leidse Geologische Vereniging werd in het afgelopen jaar benoemd tot bevriende vereniging van Naturalis. Dankzij deze vernieuwde status van onze vereniging kunnen wij in de toekomst het museum als thuisbasis blijven gebruiken en zullen wij onze dies in een passende omgeving kunnen vieren.

Het LUF verzorgde tot nu toe de adressenlijst van de leden, maar het bestuur heeft besloten om dit voortaan in eigen beheer te doen. Wel blijven wij gebruik maken van het LUF voor de aankondiging van onze diesviering.
Het KNGMG is ons blijven ondersteunen met de publicatie van de onze activiteiten in hun mededelingen. Hiervoor onze oprechte dank.

In 1998 nam de K. Martin Stichting het initiatief tot de aanschaf van een enorm toermalijn-in-kwarts kristal en nodigde de leden van de Leidse Geologische Vereniging uit om aan deze aankoop deel te nemen. Verschillende LGV-leden hebben hier aan
deelgenomen. Op 19 februari wordt het kristal in aanwezigheid van de donateurs officieel aan het museum aangeboden.

Op 18 januari heeft het bestuur de met zwangerschapsverlof zijnde abactis bezocht om haar te feliciteren met de geboorte van haar dochter Sophie.

Op de ledenlijst komen op het ogenblik 354 namen voor.

Jaarverslag 1998 (pdf)

Het bestuur bestond gedurende deze verslagperiode uit:
LGV logo (zonder tekst)Ger de Lange praeses
Isabel van Waveren abactis
Hanneke Gieske abactis ad interim
Jaap Liezenberg quaestor
Andre van der Meulen assessor I
Pit Pilaar assessor II

Het bestuur kwam in het verenigingsjaar 7x bijeen, bij de praeses, de abactis, de quaestor, de assessor I en II. Er werd
veel gebeld en veel ge-e-mailed.
Oegstgeest, 18 januari 1999
Isabel van Waveren
h.t. abactis met ouderschapsverlof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.