2000 Jaarverslag LGV

Jaarverslag van de Leidse Geologische Vereniging over de periode van 12 februari 2000 tot 10 februari 2001

In 2000 werd de dies gevierd op 12 februari in Naturalis te Leiden. Thema van de lezingen was de mysterieuze geologie. De sprekers gingen in op de relatie tussen de vorm en transport van de zandkorrels op de Noordzeebodem, op het betoverende barnsteen en daarin ingesloten fossielen en op de invloed van de dinosaurus hype op de aandacht van onderzoekers voor deze uitgestorven diersoort. Veel belangstelling was er ook voor

het diner in het Theehuis in de Leidse Hout.

De excursie vond plaats op 28 t/m 30 april in het Saar-Nahe Bekken, nabij Mainz, uitmuntend geleid door onze hooggeleerde emigrant Cees Passchier. Natuurlijk werd op Koninginnedag de oranjebitter uitgeschonken.

Op de contactdag werd onder leiding van Leo Minnigh de Holocene geologie in de nabijheid van Schiedam onderzocht, waarbij de regenbuien gedurende de middag in frequentie en intensiteit toenamen. Geschuild werd in het jenevermuseum, waarbij tevens van een leerzame rondleiding kon worden genoten. Al tapas nuttigend kon gereflecteerd worden op het geleerde.
Uit een enquête bleek dat voldoende animo bestond voor deelname aan de Cantabrië excursie, olv van de heer Reijers. Deze leden opteerden voor een korte voorjaarsexcursie. Enkele enquêtes zijn ontvangen van leden, die niet wensten deel te nemen aan de Cantabrië excursie, dezen stelden prijs op een voorjaarsexcursie van gebruikelijke lengte. Inmiddels zijn er 15 aanmeldingen.

In het afgelopen verenigingjaar zijn de volgende Leidse geologen overleden: op 13 mei in Calgary mw. Roessingh-Kerkhoven en op 6 oktober 2000 prof. Pannekoek. Op 19 september overleed de heer van der Meer, bibliothecaris van de Garenmarkt. Het bestuur was bij de uitvaart van Prof. Pannekoek vertegenwoordigd. Een afvaardiging van het bestuur is aanwezig geweest bij het afscheid van Charley Arps.

Prof. Den Tex en prof. Van Veen waren sprekers op het KNAW symposium Nederlandse pioniers van de aardwetenschappen’, dat op 10 november in Amsterdam is gehouden.

Van de Leidse Geoloog is een nummer uitgebracht.

De vereniging telde 335 leden.

Jaarverslag 2000 (pdf)

Het bestuur bestond uit:
LGV logo (zonder tekst)Ger de Lange praeses
Hanneke Gieske abactis
Jaap Liezenberg questor
Andre van der Meulen assessor I
Pit Pilaar assessor II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.