1997 Jaarverslag LGV

Jaarverslag van de Leidse Geologische Vereniging over de periode van 8 februari 1997 tot 7 februari 1998

Het nieuwe verenigingsjaar begon voor de LGV op 8 februari met de viering van de Dies Natalis van de Rijksuniversiteit Leiden. Deze werd gehouden in de Geweienzaal en in kantine van het Nationaal Natuurhistorisch Museum aan de Raamsteeg te Leiden. De dag werd goed bezocht door 62 leden. Sprekers op deze dag waren Dr. E. F. J de Mulder van de Rijks Geologische Dienst, over het gebruik van het OGIS programma bij gemeentelijke planologie, Drs W.F.H. Pilaar, ex Shell medewerker, over een laboratorium onderzoek naar de voorspelbaarheid van gewone breuken in sedimenten en Drs. M. Budding, directeur BRG, over 30 miljoen jaar kustevolutie in het Boven Krijt van Noord Amerika.
Aansluitend aan de diesviering werd de algemene leden vergadering door 37 leden bezocht.

In 1997 namen 21 leden deel aan de voorjaarsexcursie naar de Ardennen. Deze werd geleid door Dr. Evert van de Graaff. We kregen een goed beeld van de regionale geologie, met vergezichten waar de zojuist gepasseerde ontsluiting plotsklaps in een breder tektonisch kader bleek te passen. Tevens konden we naar hartenlust over schitterende ontsluitingen kruipen: van cyclische tektonisch sterk beïnvloede kalkfacies naar perfect 3-D bewaarde Devonische riffen, tot optimaal ontsloten proximale en distale facies van een deltaische systeem. Op weg naar huis deden we het Natuurhistorisch Museum in Brussel aan. Hier konden we uitgebreid genieten van de unieke verzameling dinosauriërs die daar opgesteld zijn.
De ontvangst in hotel la Molignée was uitstekend en de maaltijden meer dan copieus. Het weer was goed. Zoals gebruikelijk
bestuurde Jan Steinz de bus. De excursie gids is bij de ab-actis te verkrijgen.

De contactmiddag vond op 8 november plaats in Burger’s Bush bij Arnhem. We kregen eerst een rondleiding in het tropische bos. Daarna had de quaestor Prof. J.A.R.A.M. van Hooff bereide gevonden om voor ons een uitzetting te geven over het gedrag van chimpansees. Dit gebeurde nadat we de kolonie waar de lezing over ging onder leiding van Prof. van Hooff hadden kunnen bekijken. Het was een unieke ervaring en we zijn dan ook erg blij dat deze dag door zoveel van onze leden en hun aanhang bezocht werd (62!). De borrel werd bij Dr. van Loon aan huis gehouden en was bijzonder goed bezocht, s’avonds trokken we naar Arnhem en dineerden in een Mexicaans restaurant.

Dit jaar overleed een van onze ereleden: Drs G. Kortebout van der Sluijs. Het bestuur heeft namens ons allen bloemen gestuurd. We zullen hem op onze diesvieringen erg missen. Wij ontvingen nog net voor het versturen van dit verslag het overlijdensbericht van Dr. J. Faber. Ook de herinnering aan Dr. Faber zullen met ons mee dragen.

De samenwerking met het LUF heeft een nieuw impuls gekregen zodat we u op de dies een nieuwe ledenlijst kunnen aanbieden (belangstellenden voor deze lijst worden vriendelijk verzocht contact met mij op te nemen indien zij een ledenlijst willen ontvangen).
Ook het KNGMG is ons blijven ondersteunen met de publicatie van mededelingen in de Nieuwsbrief. De goede samenwerking met beide instellingen wordt zeer op prijs gesteld, hiervoor onze dank.
De samenwerking met het nationaal natuurhistorisch museum Naturalis verloopt prettig.

De diesviering van de Rijksuniversiteit Leiden vindt dit jaar op zaterdag 7 februari plaats. Op deze dag zullen wij ter viering
van ons 65-jarig bestaan een symposium houden met als titel: “Astronomische, Tektonische en Sedimentologische Cycliciteit”. Voor dit symposium hebben we een astrofysicus Prof. Dr. V. Icke, een geofysicus Dr. M. Spakman en een sedimentoloog Dr. van den Berg weten aan te trekken.

De voorjaarsexcursie is in voorbereiding. Gedacht wordt aan een excursie van donderdag 30 april tot zondag 3 mei naar Weimar, de stad van de wereldberoemde geoloog Goethe.

Op de ledenlijst van de LGV komen momenteel 402 namen voor.

Jaarverslag 1997 (pdf)

Het bestuur bestond gedurende de verslag methode uit:
LGV logo (zonder tekst)G de Lange -praeses
I. M. van Waveren -ab-actis
J. L. Liezenberg -quaestor
A. van der Meulen -assessor I
P. Pilaar -assessor II

In het afgelopen jaar vergaderde het bestuur 2 maal ten huize van de praeses, 2 maal ten huize van de ab-actis en een
enkele maal ten huize van de assessor II. Veel overleg vond telefonisch plaats.

In 1997 verscheen de Leidse Geoloog tot twee keer toe.

De activiteiten van de LGV zijn in 1997 nog beter bezocht dan in 1996. Het is duidelijk dat de LGV met haar 402 leden in
een duidelijke behoefte voorziet. We zijn blij dat middels Naturalis wij hier aan kunnen blijven voldoen.
Isabel van Waveren, Leiden 7 januari 1998

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.