1996 Jaarverslag LGV

Jaarverslag van de Leidsche Geologische Vereniging over de periode van 10 februari 1996 tot 8 februari 1997

Het nieuwe verenigingsjaar begon voor de LGV op 10 februari met de viering van de Dies-Natalis van de Rijksuniversiteit Leiden. Door de slechte weersomstandigheden konden slechts 50 leden deelnemen aan de diesviering in het gebouw “Het Pesthuis” van het Nationaal Natuurhistorisch Museum. Sprekers op deze dag waren Dr. H.A. van Adrichem Boogaert met een college over “Een nieuwe lithostratigrafie van het Boven Carboon”, Prof. Dr. L.M.J.U. van Straaten met een college over glas en Prof. Dr. J. Touret die een film over de kristallograaf Hauy introduceerde. Na de introductie hebben wij de film over deze 18-de eeuwse wetenschapper bekeken.
Aansluitend aan de diësviering werd de algemene leden vergadering bezocht door 19 leden.

Twee en vijftig leden namen deel aarde voorjaarsexcursie. Dit grote aantal was zonder enige twijfel te danken aan het genereuze voorstel van Prof. Freek van Veen om zijn afscheidscollege als eerste excursiepunt op het programma te plaatsen. De eerste excursiedag werd geleid door Dr. Wiersma, werkzaam bij de Carmeuse groeven. De tweede dag werd geleid door prof. Dr. M. van Guestaine van de Universiteit van Luik. We genoten op deze 20 en 21 april van ongewoon goed weer. Voor de sportliefhebbers onder ons was deze excursie bijzonder interessant omdat we de wielertoer Luik-Bastenaken-Luik even konden meemaken.
Zoals gebruikelijk bestuurde Jan Steinz de bus. De excursiegids is bij de ab-actis te verkrijgen.

De contactmiddag vond op 2 november plaats in Utrecht. Negen en dertig leden namen deel aan deze dag. In Utrecht bezichtigden wij de nieuwe behuizing van Universiteitsmuseum van de Rijksuniversiteit Utrecht. Dr. de Clercq, directeur, gaf een uitgebreide uiteenzetting over de geschiedenis en het lot van universitaire collecties. Zijn uiteenzetting gaf ons een inzage in de
problematiek van collectie beheer. Hierna konden wij door het gehele museum en de museumtuin rondzwerven en kennis nemen van verrassende tentoonstellingstechnieken.
Op weg naar het restaurant deden wij het geologen café “Jan de Winter” aan. Wij slaagden er in om allen het café te betreden, hetgeen niet eenvoudig was omdat het wel erg klein was.
De dag eindigde met een diner in het uiterst authentieke Spaanse restaurant “Casa Sanchez”. Dit was voor diegenen onder ons die het veldwerk in Spanje nog steeds missen een hartverwarmende ervaring.

Aan de LGV zijn dit jaar zeven leden ontvallen: Mevr. Dr, M. Brongersma Sanders, Dr. D. D. Bannink, Dr. D. Boschma, Dr. C. S. Dantuma, Dr. A. Erdman, Mevr. Cor Roest, Prof. F. Walter. Met warmte zullen wij aan hen terugdenken. De begrafenis van Mevrouw Roest werd door de praeses bijgewoond.

Ook dit jaar heeft de LGV kunnen steunen op het LUF dat voor ons de etiketten verzorgde. Ook het KNGMG is ons blijven ondersteunen met de publicatie van mededelingen in de Nieuwsbrief. De goede samenwerking met beide instellingen wordt zeer op prijs gesteld, hiervoor onze dank.

Op de 58-ste jaarvergadering is besloten om de contributie te verhogen tot 35 gulden, elke hogere bijdrage is natuurlijk welkom. Voor deze verhoging van contributie is gekozen omdat voor de diensten van de instanties waar wij op leunen tegenwoordig betaald wordt.

De diësviering van de Rijksuniversiteit Leiden vindt dit jaar op zaterdag 8 februari plaats.
Sprekers voor de diëscolleges zullen zijn Drs. W.F.H. Pilaar, Drs. M. Budding en Dr. E.F.J. de Mulder.

De voorjaarsexcursie is in voorbereiding gedacht wordt aan een excursie naar de Hartz. Deze excursie zal plaatsvinden op 25, 26 en 27 april 1997.

Op de ledenlijst van de LGV komen momenteel 405 namen voor.

Jaarverslag 1996 (pdf)

Het bestuur bestond gedurende de verslagperiode uit:
LGV logo (zonder tekst)R. P. Kuijper -praeses
I. M. van Waveren -ab-actis
J. L. Liezenberg -quaestor
A. van der Meulen -assessor I
H. A. van Adrichem Boogaert -assessor II

In het afgelopen jaar vergaderde het bestuur 4 maal ten huize van de praeses die zeer goed voor zijn medebestuursleden wist te zorgen. Veel overleg vond telefonisch plaats.

De activiteiten van de LGV zijn in 1996 zeer goed bezocht. Het bestuur verheugt zich dat onze vereniging in een duidelijk behoefte voorziet. We zijn blij dat middels het NNM wij hier aan kunnen voldoen. Voor deze ondersteuning is onze dank groot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.