1995 Jaarverslag LGV

Jaarverslag van de Leidsche Geologische Vereniging over de periode van 11 februari 1995 tot 10 februari 1996

Het nieuwe verenigingsjaar begon voor de LGV met de viering van de dies natalis van de Rijksuniversiteit Leiden. Omstreeks 60 leden namen deel aan de diesviering op 11 februari in het gebouw “Het Pesthuis” van het Nationaal Natuurhistorisch Museum. Sprekers op deze dag waren Prof. Dr. H. N. A. Priem met een lezing getiteld “Doelwit Aarde”, Dr. J. Romein over “Water management in Egypte” en Dr. W.J.E. van de Graaff over “Vroeg Tertiaire rivierpatronen in het West-Australische woestijnlandschap”.
Aansluitend werd de ALV bezocht door 32 leden.

Aan de voorjaarsexcursie namen 30 leden deel. Deze voerde van 21 tot en met 23 april naar Weser en Leinegebied. Deze excursie onder leiding van Dr. H. A. van Adrichem Boogaert voerde van Bondzandsteen tot Plioceen, en van koralen oölieten tot de voetafdrukken van dinosauriërs. Aan het culturele element was ook aandacht besteed in de vorm van een stadswandeling door Hanoversch-Munden, waar “vakwerkhuizen” te bezien waren.
De overnachtingen vonden plaats in Hotel am Kurpark in dit zelfde stadje. Zoals gebruikelijk bestuurde Jan Steinz de bus. De excursiegids is bij de ab-actis te verkrijgen.

De contactmiddag vond op 28 oktober plaats. Aan 38 leden werd door de Sector Tentoonstellingen en Educatie van het Nationaal Natuurhistorisch Museum uit de doeken gedaan hoe het nieuwe gebouw en de inrichting van de tentoonstellingsruimte er in 1998 – openingsjaar van de Nieuwe Presentatie van het Museum – er uit zullen zien. De betrokkenheid van de leden uitte zich vooral in belangstellende vragen, o.a. over de aandacht die het museum zal besteden aan de grondwater problematiek. Een geslaagde bijeenkomst die afgerond werd door een leerzame wandeling door Leiden onder leiding van Dr. R. P. Kuijper die de bouwstenen van Leiden in verband wist te brengen met de geologische oorsprong van ervan.
De dag eindigde met een diner in het restaurant Camino Real in de Doelensteeg.

Aan de LGV zijn dit jaar drie leden ontvallen: Prof. Dr. J.I.S. Zonneveld, Dr. P. Heybroek en Prof. Dr. J.F.M. Mekel. Velen van ons zullen de herinnering aan hen met zich meedragen.

Ook dit jaar weer heeft de LGV kunnen steunen op het LUF dat voor ons de etiketten verzorgde.
Ook het KNGMG is ons blijven ondersteunen met mededelingen in de Nieuwsbrief.
De goede samenwerking met beide instelling wordt zeer op prijsgesteld, hiervoor onze dank.

De diësviering van de Rijksuniversiteit Leiden vindt dit jaar op 10 februari plaats. Sprekers voor de lezingen zullen
zijn Prof. Dr. L. M. J. V van Straaten, Dr. H. A. van Adrichem Boogaert, en Prof. Dr. J. Touret.

De voorjaarsexcursie is in voorbereiding. Gedacht wordt aan een excursie naar de Ardennen onder leiding van Dr. D. J. Wiersma. Deze excursie zal plaats vinden tussen 19 en 21 april 1996.

Op de ledenlijst van de LGV komen momenteel 410 namen voor.

Jaarverslag 1995 (pdf)

Het bestuur bestond gedurende de verslag periode uit:
LGV logo (zonder tekst)R. P. Kuijper -praeses
I. M. van Waveren -ab-actis
J.L. Liezenberg -quaestor
A. Speksnijder -assessor I
H. A. van Adrichem Boogaert -assessor II

In het afgelopen jaar vergaderde het bestuur 3 maal ten huize van de praeses die zeer goed voor zijn
medebestuursleden wist te zorgen. Veel overleg vond telefonisch plaats.
Inmiddels heeft de Assessor I er voor gezorgd dat in “Geologie en Mijnbouw” de lustrumlezingen gepubliceerd zijn. Tevens is hij voornemens in Noord-Amerika een onderafdeling van de LGV op te richten, het bestuur beraadt zich nog over de voor-en nadelen van deze -voor de overige bestuursleden – verrassende ontwikkeling.
In 1995 heeft de LGV zich weer weten te verheugen in een aantal goed bezochte activiteiten. Het is duidelijk dat onze vereniging in een dringende behoefte blijft voorzien, we zijn blij dat middels het Nationaal Natuurhistorisch Museum wij hier aan kunnen blijven voldoen. Voor deze ondersteuning blijft onze dank groot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.