Jaarverslag van de Leidse Geologische Vereniging over de periode van 12 februari 1994 tot februari 1995
Op 12 februari 1994 ving het nieuwe verenigingsjaar van de LGV aan met de viering van de diës natal is van de Rijks Universiteit Leiden. Voor het eerst vond deze diësbijeenkomst plaats in het gebouw van het Nationaal Natuurhistorisch Museum “het Pesthuis”, sinds de lustrumviering in 1993 al bijna “eigen” terrein. Een groot aantal leden woonde de lezingen bij. Drs G.R. Louwaars sprak over “Structurele geologie van het West/Nederland bekken en de invloed van de Leiden 3D survey op de definitie ervan”, Dr. A.J. van Loon over “Geologisch veldwerk in de bruinkoolgroeve van Belchatów, Centraal Polen” en drs G.Remmelts over “Zouttektoniek, een facet van het geologisch onderzoek t.b.v. radio-actief afvalopberging te land”.
De aansluitende ledenvergadering werd bezocht door 29 leden en zoals gebruikelijk werd de dag besloten met het diner
in “la Plancha”.
De voorjaarsexcursie voerde van 15 tot 17 april 1994 naar het Massief van Stavelot. Onder professionele leiding van de heer A. Speksnijder werden 35 LGV leden ingewijd in de geheimen en geneugten van dit pre-Devonische gebergte. Mede door de uitstekende verzorging in hotel Ferme Libert in Malmédy en de ongekend zonnige weersomstandigheden werd dit een zeer geslaagde trip.
Vanzelfsprekend bestuurde Jan Steinz de bus, een essentiële voorwaarde voor een LGV-excursie.
Een verslag van een en ander is bij de abactis op te vragen.
De contactmiddag vond plaats op 26 november 1994, later in het jaar dan gebruikelijk, maar toch ook op een zeer Leidse datum. Bezocht werd Grondmechanica in Delft. Na een inleidend betoog van Prof. Dr J.D. Nieuwenhuis, onderwees Ir J.van der Schrier de ca 25 leden over de ultracentrifuge en de daarmee uit te voeren proefnemingen. Zelfs in stilstaande toestand is het een indrukwekkend apparaat.
Na afloop bleek dat het ook in Delft goed Spaans dineren is bij Paco y Jose, waarbij het live optreden van zanger en gitaristen niet onopgemerkt mag blijven.
Aan de LGV zijn dit jaar 2 leden ontvallen: penningdrager de heer F.J. Schild overleed op 2 mei 1994 en Dr. P. van Gijzel op 28 juli 1994. Wij zullen hun namen niet vergeten.
Ook dit jaar kon de LGV weer rekenen op de ondersteuning van het LUF voor de verzorging van de adresetiketten en het KNGMG voor de mededelingen in de Nieuwsbrief. De samenwerking met beide instellingen wordt op hoge prijs gesteld.
De diësviering van de RUL zal in 1995 plaats vinden op 11 februari. Als sprekers voor de lezingen werden bereid gevonden: Prof. Dr H.N.A.Priem, Drs E.Romijn en Dr W.J.E.van de Graaff.
De voorjaarsexcursie is gepland van 21 t/m 23 april 1995 naar de Buntsandstein in Duitsland o.l.v. de heer H.A.van Adrichem Boogaert.
Op de ledenlijst van de LGV komen momenteel 413 namen voor.
Het bestuur bestond gedurende de verslagperiode uit
R.P. Kuijper – praeses
F.S. van Schijndel-Goester – ab-actis
J.L. Liezenberg – quaestor
A. Speksnijder – assessor I
H.A. van Adrichem Boogaert – assessor II
Het bestuur vergaderde 3 maal, ten huize van de praeses die ook zijn rol als gastheer uitstekend weet te vervullen. Tussen de vergaderingen in werd uitbundig getelefoneerd. De praeses vertegenwoordigde de vereniging bij de crematie van de heer Schild. De assessor I heeft zich intensief bezig gehouden met het persrijp maken van de manuscripten van de lustrumlezingen, die
nu hopelijk binnen afzienbare tijd in “Geologie en Mijnbouw” zullen verschijnen.
1994 was een rustig na-lustrumjaar. Het blijft verheugend dat zoveel leden de bijeenkomsten bezoeken. Zonder de gastvrijheid die wij steeds mogenn genieten bij het Nationaal Natuurhistorisch Museum zou de LGV haar activiteiten niet op zo’n succesvolle wijze kunnen ontplooien. Onze grote dank voor deze stilzwijgende ondersteuning willen wij graag in dit
jaarverslag uitspreken.