Tremors

Tremors

Wie kent de film “Tremors” niet? Een soort voorwereldlijke worm, formaat mosasaurus, die zich ondergronds met razende snelheden voortbeweegt en zo nu en dan een lekker bovenaards hapje lust. Ik moest aan die film denken toen ik hoorde van de trillingen in het gebouw van Rijkswaterstaat in Utrecht. We zijn er allemaal wel eens langsgereden – dat gebouw naast het Amsterdam-Rijnkanaal en naast die toren die eens vol met kleine Smartjes stond. Het gebouw is nu bekend als de Triltoren. Zodra er trillingen in een gebouw worden gevoeld, wordt de geoloog in ons wakker. Want natuurlijk zoeken wij de oorzaak niet in, maar onder de fundamenten. Geen geklets van knappende spankabels, geen hypotheses over schokgolven door vliegtuig of helikopter, geen theorieën over de zenuwen van secretaresses. Ook is het hoogst onwaarschijnlijk dat het dier uit de film de oorzaak is van de trillingen, hoewel ……… helemaal uitsluiten kun je het niet. Want wat is die sappige Hollandse ondergrond een heerlijke biotoop.

De seismografen van het nabij gelegen KNMI moeten er meer van weten. Want natuurlijk kennen we allemaal de meest actieve breuk in Nederland: de noordelijke Peelrandbreuk. De breuk die jaren geleden een forse aardbeving in Roermond veroorzaakte. De breuk die verantwoordelijk is voor de plotselinge knik in de Rijn bij Tiel. De breuk die bij Uden in het landschap zichtbaar is en dezelfde breuk die gemakkelijk op Google Earth is te herkennen. En op die breuk, ja op die breuk dus, heeft Rijkswaterstaat een 20 verdiepingen hoog kantoorgebouw doen verrijzen! Veel meer hoef ik er niet over te zeggen.

Maar waarom heeft het KNMI niet onmiddellijk een persbericht uit laten gaan als een en ander zo duidelijk is? Ik vermoed een doofpot. Onze demissionaire minister van Infrastructuur en Milieu moet direct aan de noodrem hebben getrokken. Zij kan het zich, met verkiezingen in het verschiet, niet permitteren dat een faux pas van haar aardbevingsdeskundigen bij het KNMI en haar Rijkswaterstaat haar 130km/u op de snelwegen in de wielen rijdt.

Ik wilde er het mijne van weten. Dus breng je in zo’n geval meteen een bezoek aan de aardbevingssite van de USGS: //earthquake.usgs.gov/earthquakes/map/. Toen ik de kaart met de actuele aardbevingslocaties bekeek, kon ik er niets vreemds op ontdekken.

Nu denk ik echter dat de frequentie van de trillingen te hoog was om door de seismografen van het KNMI te worden geregistreerd. Want de Triltoren is niet alleen precies op een breuk gebouwd, maar hij staat ook nog eens in het centrum van Nederland. Midden in het kloppend hart van ons land. Dat versterkt en veroorzaakt bijzondere trillingen.

Beste LGV’ers, laten wij dit onder ons houden. We willen natuurlijk niet nog meer schokken in het politieke landschap van Nederland op ons geweten hebben. En laten we alsjeblieft ook niet die stem voeden die heeft voorgesteld om het KNMI op te heffen. Want deze instantie is een expert in het dempen van aardbevingen. En daar heeft de wereld een grote behoefte aan.

Leo Minnigh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.