Voorjaarsexcursie Zuid-Wales 2017, 27-30 april 2017

Op deze pagina 2 verslagen over de excursie, met dank aan Evert & Thea van der Graaff en Karel Roberti.
Plus beeldmateriaal van Jan de Coo, Leo Minnigh en Arie Speksnijder (foto’s) en Frits Bonvie (film).

Groepsfoto LGV Zuid-Wales, 2017
Groepsfoto LGV Zuid-Wales, 2017
LGV blijft Brexit voor in Wales!

In plaats van op Koningsdag samen met de kleinkinders de oude meuk uit de garage voor vrijwel nop te koop te zetten, koos een dertigtal LGV-ers (inclusief partners) ervoor om van 27 april tot 30 april 2017 naar Groot Brittannië te reizen. Nu de Brexit onderhandelingen nog niet begonnen zijn, kan dat tenminste nog zonder dat je eerst een Brits visum in je EU paspoort moet laten zetten.
Maar veel belangrijker: wat is er nou leuker dan samen met andere geologenpensionado’s traag over de Old Red stranden van Wales te wandelen. Dezelfde plekken waar veel LGV-ers zo’n vijftig jaar geleden, al dan niet aandachtig luisterend naar Aart Brouwer of Jan de Jong, veel en veel leniger over heen huppelden.

Deze keer werden we begeleid door een tweetal Britse geologen en co-pensionado’s: Brian Williams en Gareth George. Beide heren hebben ooit hun geologische riddersporen aan de zuidkust van Wales verdiend en dat was goed te merken aan hun enthousiaste uitleg over de talrijke geologische wetenswaardigheden.
Ook de diverse wapenfeiten van hun academische schildknapen (meer traditioneel aangeduid als ‘promovendi’ of ‘Ph.D. studenten’) bleven daarbij niet onvermeld. ‘Ere wie ere toekomt’ geldt gelukkig nog in nette academische kringen.

De goede luisteraars onder de LGV-ers weten na vier dagen veldwerk nu (bijna) alles over Old Red Sandstone (‘ORS’), red beds met calcretes, rivierafzettingen, vertisols, gilgai-structuren, Welsh Borderland kastelen, de taalgrens tussen Engels en Welsh, pub-lunches, Guinness, Pale Ale, zeewier en ‘laver bread’. Komt ongetwijfeld goed van pas bij een verjaardagspartijtje als de conversatie begint te stokken, of wellicht bij de volgende Nationale Wetenschaps Kwis.

De beide Welshmen hadden een uitstekend hotel voor ons uitgezocht in Tenby: prima bar, goede bedden, prachtig uitzicht over de baai, heerlijk (en veel) eten, en vriendelijke bediening. Het weer was droog en het getij grotendeels laag. Alleen over de lage temperatuur en koude wind kon wat worden gemopperd. En omdat het op zondagmorgen regende, kregen we toch na al die ORS ook nog een paar kastelen van de Noormannen te zien.

Kortom, wij hebben genoten en veel opgestoken. Dank aan het LGV bestuur dat er toch maar weer in geslaagd is om een prima excursie te organiseren. Chapeau!

Evert en Thea van de Graaff

LGV excursie 2017

Dit jaar ging de LGV voorjaarsexcursie naar Pembrokeshire in Zuidwest Wales. Het merendeel van de deelnemers nam de vlucht naar Cardiff. De nu (april 2017) gebruikelijke en notoire Schiphol perikelen werden gelaten ondergaan. Maar onze praeses haalde nog maar net de laatste bus naar een volle kist.

De bus van Edwards Coaches reed ons na aankomst direct naar de eerste stop in Llansteffan. Hier stonden beide excursieleiders Prof. Brian Williams en Dr Gareth George ons op te wachten. Na het nuttigen van de boterhammetjes (meegenomen op advies van de lokale excursieleiding) en de buttered scones volgde een eerste uitleg over het voorkomen van de Old Red Sandstone (ORS). Ontsluitingen in Zuid-Wales zijn beperkt tot kustsecties en door het getijverschil van 6 meter uitsluitend toegankelijk bij laagwater.

Post-Caledonische afzettingen van Vroeg Ordovicische tot Karboon ouderdom worden gedomineerd door continentale afzettingen. Hun overwegend verticale positie ten gevolge van de Variscische orogenese resulteerde in prachtig gedetailleerde secties in kustwanden en op abrasievlakken. Niet te verbazen, dat de nadruk van de excursie uitsluitend lag op de verschijnselen binnen de ORS sedimentaire opeenvolging. Deze bestond uit roodgekleurde klastische sedimenten afgezet in een kustvlakte met alluvial fans aangevoerd vanuit het zuiden (de huidige Bristol Channel). We kregen te horen dat de petromict conglomeraten, calcretes als indicatie van bodems in een (semi)aride klimaat, de rode fluviatiele zandsteen en mudstones en de groen gekleurde mariene zandsteen/mudstone het onderwerp waren van menige thesis. De namen van de vele auteurs blijven door de stentorstem van Brian Williams in ons geheugen gegrift.

De uitleg in het veld was uitgebreid en zeer gedetailleerd, zodat de geplande pre- en post-dinner talks vervangen konden worden voor het testen van de local brew in onze uitvalsbasis het Fourcroft Hotel in Tenby. De Welsh keuken, zowel ’s avonds in het hotel als ‘s middags in de pub, beviel zo goed, dat het beeld van de Engelse “green painted peas” in positieve zin bijgesteld moest worden.

Het bestuur en in het bijzonder onze quaestrix, Josje, verdient een pluim voor de organisatie van de excursie. Deze was op grote afstand geregeld en liep als een klok.

Karel Roberti

Film Zuid-Wales


Bekijk de film van Frits Bonvie van de Zuid-Wales excursie op
het YouTube kanaal van de LGV hier

Geplaatst op 28 november 2016

De voorjaarsexcursie gaat naar Zuid-Wales en zal onder leiding staan van Prof. Dr. Brian Williams, die in 2013 een lezing gaf op onze dies ‘Onset of Triassic rift sedimentation, Fundy Basin, Nova Scotia’. Het betreft weer een 4 daagse excursie, van donderdag 27 – zondag 30 april. Alleen gedurende dit weekend zijn de getijden voldoende gunstig om de fraaie kustprofielen te bewonderen.

Het maximum aantal deelnemers is 40. Het bestuur heeft alvast het hotel in Tenby en een lokale touringcar gereserveerd.

De kosten van de excursie, inclusief overnachtingen, lunches en diners, maar exclusief de vlucht Amsterdam-Cardiff, schatten we in op € 450 p.p. op basis van een tweepersoonskamer en € 510 voor een eenpersoonskamer.

U vindt een samenvatting van het excursieprogramma in de appendix.
Deelnemers worden verzocht zich zo snel mogelijk op te geven bij de ab-actis (of via het deelname-formulier). Hij zal dan de deelname bevestigen en verzoek tot betaling van de kosten. Daarna kunnen deelnemers hun vluchten boeken.

De vluchten die het beste aansluiten op de excursie (start 10 u. op vliegveld Cardiff) zijn KL1059, 27/04/2017, AMS (09.05) – CWL (09.25) en KL1064, 30/04/2017, CWL (17.29) – AMS (19.35). Maar het staat een ieder natuurlijk vrij om op een andere manier te reizen.
(behorende bij de aankondigingen op de dies van 11 februari 2017)

Appendix:

Voorlopig programma Zuid-Wales excursie, april 2017, “culturele stops” moeten nog aan het programma worden toegevoegd.

Donderdag 27 april

LLANSTEFFAN (section through Fluvial middle –lower Old Red Sandstone (ORS) across the Siluro-Devonian boundary – “Classic”) o/n Tenby

Vrijdag 28 april

– am. FRESHWATER EAST (marine Sil. and Lower ORS – shelfal/shoreface/coastal alluvium)
– pm. FRESHWATER WEST (best section through the ORS in Britain !! – Siln/Lr.ORS u/c Upper ORS/basal Carb – includes evolving ephemeral & fluvial systems; regional volcaniclastic marker beds on S/D boundary; gigantic trace fossils; conglomeratic alluvial fan deposits and braided-fluvial and lacustrine facies in the Up. ORS)

Zaterdag 29 april

– am The Namurian of the Carmarthen Bay coast (Ragwen to Telpyn section) – Deltaic’s and Fluvial (Gareth’s Ph.D. area)
– pm Westphalian of the Saundersfoot – Tenby area, coal bearing fluviodeltaic sequence

Zondag 30 april

– am – MANORBIER – mid – Lr. ORS section; fluvial + calcretes + volcanics [amazing strike sections]
– pm – Depart Manorbier/ Tenby at 2pm for return drive to Cardiff Airport

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.