LGV 18e lustrum 22 april 2023 Leiden

Op zaterdag 22 april 2023 heeft de LGV haar 18e lustrum gevierd in Leiden. Het lustrum stond in het teken van de Schotse geoloog James Hutton, grondlegger van de moderne geologie, die in 1749 in Leiden is gepromoveerd in de medicijnen en daar ook enige maanden gewoond heeft. Ons lid Bert Schuchmann heeft diepgravend onderzoek gedaan naar James Huttons verblijf in Leiden. 

De QR-code op de plaquette verwijst naar James Hutton op de website van de Scottisch Science Hall of Fame (klik op de foto).

Vanaf 10 uur verzamelden de LGV’ers zich bij de koffietent Kamerlingh in het Van der Werffpark.  Van hieruit vertrok om 11:00 een stoet van 40-50 LGV‘ers voorafgegaan door Jos van Ooijen met speciaal LGV-lustrum vaandel en de doedelzakband Red Rose of Lochbuie Pipes and Drums naar de Langebrug 101, de plek waar James Hutton heeft gewoond.

Bij Langebrug 101 hield Peter Westbroek een vlammend betoog over het belang van James Hutton voor de moderne geologie en de kans voor de Leidse Universiteit om de studie geologie in Leiden hier op te starten als verbindende wetenschap voor de oplossing van allerlei nijpende maatschappelijke problemen. Hierna onthulde Peter de plaquette ter nagedachtenis aan James Hutton aan de gevel van Langebrug 101. Vervolgens vertrok de stoet richting het Kamerlingh Onnesgebouw aan de Steenschuur, alwaar de lunch werd genoten.

Op het middagprogramma in het Kamerlingh Onnesgebouw stonden 2 lezingen: een lezing van Bert Schuchmann over James Huttons verblijf in Leiden en een lezing van de filosoof Dr. Yoram Stein: “Verlichting als droom van de rede”. Na deze twee zeer interessante lezingen en de theepauze gaf Jan de Coo nadere uitleg over de LGV-lustrumexcursie ‘In de voetsporen van James Hutton’ begin juni naar Schotland.

De lustrumdag werd besloten met een gezellige borrel in Kamerlingh Onnes en een diner in restaurant ‘de Vriend’, voorheen Pardoeza.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.