18e Lustrum LGV – In het voetspoor van James Hutton

Op 24 april 2023 is het negentig jaar geleden dat de Leidse Geologische Vereniging werd opgericht. Het achttiende lustrum zal in het teken staan van James Hutton, de baanbrekende Schotse geoloog, landbouwkundige, chemicus, natuuronderzoeker en arts, die wordt beschouwd als een van de grondleggers van de geologie als moderne wetenschap.

18e Lustrum LGV – symposium 22 april 2023

James Hutton camee

De LGV besteedt aandacht aan James Hutton, vanwege het feit dat de toen 23-jarige Schot op 12 september 1749 aan de Leidse Universiteit is gepromoveerd. Deze
gebeurtenis verdient het om eindelijk aandacht aan te besteden.

Na diepgravend archief-onderzoek door Bert Schuchmann zijn allerlei nieuwe feiten aan het licht gekomen, die tijdens het lustrum-symposium op zaterdag 22 april 2023 zullen worden gepresenteerd. Tegelijkertijd zal een speciale uitgave van de Leidse Geoloog worden aangeboden, waarin de gebeurtenissen tijdens het verblijf van James Hutton in Leiden uitgebreid zullen worden toegelicht.

De lustrumviering zal worden opgeluisterd door de feestelijke onthulling van een plaquette op de plaats in Leiden waar James Hutton in 1749 heeft gewoond.

Excursie Schotland – 5 t/m 10 juni 2023

Locaties in relatie tot James Hutton

In aansluiting op de lustrum-viering op 22 april 2023, organiseert de LGV een bijzondere excursie naar Schotland met als thema “In het voetspoor van James Hutton”. Deze excursie vindt plaats van 5 tot en met 10 juni 2023.

Tijdens de excursie zullen diverse iconische Hutton-locaties worden bezocht, waaronder de voor de Unesco Wereld-erfgoed genomineerde ontsluiting bij Siccar Point en het beoogde Arran Geopark. Tevens zal aandacht worden besteed aan de betekenis van de Schotse Verlichting in het algemeen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.