2015 Jaarverslag LGV

Jaarverslag over het verenigingsjaar 2015

De dies werd dit jaar gevierd op 7 februari in het Pesthuis (NNM Naturalis) in Leiden.
We hadden dit jaar opnieuw een actueel thema, namelijk “Ängst en beven” n.a.v. de aardbevingen in Groningen. Ger de Lange hield een lezing getiteld “Van geofoon tot megafoon”, over hoe aardbevingen sterker worden door slappe grond. De tweede spreker was André Niemeijer met een lezing getiteld “Mega aardbevingen beginnen op microniveau” over hoe experimenten kunnen helpen aardbevingen te begrijpen.
Als derde spreker was uitgenodigd Torild van Eck. Helaas overleed hij eind 2014 en we vonden geen vervangende spreker. In plaats van een derde lezing werd de TV documentaire van 6 februari 2014 getiteld “Aardbevingen in Loppersum” getoond.
Aan het diner in restaurant van der Werff namen 37 personen deel.

De notulen van de Algemene Ledenvergadering van 7 februari werd bijgewoond door 39 leden.

De voorjaarsexcursie vond plaats van 24-27 april naar de Vogezen. Voor het eerst dus 4 dagen vanwege de grote afstand. Arie Speksnijder en Peter Floor hadden al veel voorbereidend werk gedaan toen Arie een tijd door een hernia aan huis gebonden was.
Frans Kunst en Peter Floor maakten een voorbereidingstrip om de route en stops vast te leggen. Het werd een zeer geslaagde excursie waaraan 39 leden (+ partners) deelnamen. Niet alleen werd de complexe geologie van het gebied tussen Straatsburg en Colmar heel goed uitgelegd, maar ook werden enkele historische plekken bezocht zoals kasteel Haut Koenigsbourg en het Nazi werkkamp Struthof.
De hotels waren redelijk, de maaltijden en lunchpakketten niet bijzonder, maar dat werd enigszins goedgemaakt door prima Elzas wijn.

Op 23 oktober was de najaarsexcursie, een bezoek aan de Raad van State in Den Haag.
Martine Mondt-Schouten was daar tot medio 2015 werkzaam als Staatsraad. We kregen een goede rondleiding door de prachtig gerestaureerde ruimtes van het oorspronkelijke paleis. Zelfs de herkomst van de vloertegels is op verzoek van deelnemers uitgezocht en rondgemaild. Martine gaf uitleg over de twee hoofdtaken van de Raad: advisering van regering en parlement en rechtspraak als hoogste algemene bestuursrechter. Zij noemde ook het oordeel van de Raad inzake de bodemdaling in Groningen, het “hand aan de kraan” principe, en de uitspraak van 2010 inzake het opslagplan van TAQA in het Bergermeer gasveld.
Dirk Nieuwland belichtte zijn interactie met de Raad als geologisch expert voor TAQA en hoe de ontwikkelingen in de pers werden weergegeven.
De interessante middag werd bijgewoond door 50 leden (+ partners) en 43 namen deel aan het afsluitende diner in restaurant Juliana’s.

Momenteel heeft ons ledenbestand 248 leden met een bruikbaar e-mail adres en 5 leden die graag per post op de hoogte gehouden willen worden.

In 2015 zijn de LGV ontvallen: Cees Bos (’57), Bernard Sleumer (’59), Bram Cramer (’50), Willem Vreeburg (’69) en Rob van der Wart (’52).

Helaas is ons verzoek aan Shell voor subsidie voor het eerst sinds de oprichting afgewezen.
We danken John Keasberry en zijn zoon voor het bijhouden van onze website www.lgvweb.nl en het
werk aan een nieuwe website.

Jaarverslag 2015 (pdf)

Het bestuur bestond in 2015 uit:
LGV logo (zonder tekst)Nout den Boer praeses
Frits Bonvie ab-actis
Josje Kriest quaestor
Arie Speksnijder assessor I
Frans Kunst assessor II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.