Kleurentekening HMS Beagle

Deze bijdrage is geplaatst met dank aan Wim van den Bosch.

Kleurentekening van een geoloog en zijn handstukken aan boord van HMS Beagle

DARWIN ANDOTHERS ON BOARD HMS BEAGLE 1833

 

De waterverftekening van het leven aan boord van de Beagle stond in de NRC van 11 december 2015. Het is de enige afbeelding van Charles Darwin tijdens zijn vijf jaar durende tocht die ooit boven water gekomen is en die onlangs geveild is bij Sotheby’s. Voor de Nederlandse geologen die deze niet hebben gezien, heeft Wim van den Bosch van de auteur van het uitstekend geschreven bijbehorende artikel, Hester van Santen, een goede weergave van de oorspronkelijke tekening ontvangen.

Niet alleen is de 23-jarige Charles Darwin hierop in veldkleding (jacquet en hoge hoed) afgebeeld, maar ook kapitein Robert FitzRoy, tevens geoloog. Hij verzamelde onder andere mineralen en fossielen. Deze met de rug naar de tekenaar staande heer wordt – mogelijk door eerste luitenant John Clements Wickham – aangesproken op ons niet onbekend voorkomende manier, die we in bussen en hotels tijdens geologische excursies ook wel gewend zijn geweest:

‘There is no such thing as walking the deck for these cursed specimens, I wish I was down along to Dover’.

Onze collega antwoordt hem daarop (het zullen wel paarlen voor de zwijnen zijn geweest) met de woorden:

‘This is certainly something new! It can’t be actenalite! It may be shorelite!I think it must be tremalite!

Links voor zeult een als meeloper fungerend bemanningslid met een flink handstuk bestaande uit gelaagd krijt, veldspaat, mica en graniet. Hij draagt verder een zak granaten en een zak kalksteen aan de schouders en houdt een geologenhamer in de hand. Vooraan ligt een hoop fossielen met op de mastodontentanden (of zijn het misschien een walrustanden?) geschreven ‘Antidilivian Fossils’ en op een andere ‘Tusk 4003 BC’.

Dit was één jaar na het jaar waarin volgens de Ierse aartsbisschop Ussher de aarde werd geschapen. Uit de aantekeningen van Darwin valt op te maken dat FitzRoy deze fossielen op of net na 24 september 1832 verzamelde aan de kust van de Bahia Blanca in Argentinië.

Fitzroy was een vroom christen, die later met Darwin onenigheid kreeg en verontwaardigd reageerde op On the Origin of Species. Hij had echter een diepe wetenschappelijke belangstelling en werd later directeur van de Britse weerkundige dienst, de eerste ter wereld. Ook gaf hij Darwin bij vertrek een exemplaar van het zojuist verschenen eerste deel van Charles Lyell’s revolutionaire Principles of Geology cadeau, waarin onder meer geen plaats meer was voor één of meerdere zondvloeden (met dank aan Hester voor de namen van en toelichtingen bij de personen).


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.