2014 Jaarverslag LGV

Jaarverslag over het verenigingsjaar 2014

De dies werd dit jaar gevierd op 18 januari en voor het eerst niet in Naturalis (op die datum niet beschikbaar), maar in het Golden Tulip Hotel in Leiden. De lezingen waren van Jan de Jager, zijn zoon Gerben en zijn vader Kees, ieder op zijn eigen vakgebied, maar met gemeenschappelijk thema ‘’Niets is zeker, en zelfs dat niet …’’. Het onderwerp van Jan’s lezing was ‘’Hoeveel gas nog?’’ Deze lezing kon niet actueler zijn

gezien de beslissing van de regering eerder die week om de productie van Loppersum te reduceren naar aanleiding van de aardbevingen. Over 10 jaar zal de gasproductie kleiner zijn dan de binnenlandse consumptie. Maar exploratie kent ook verrassingen. Als voorbeeld gaf hij de vondst van het Trias ‘’Fat Sand’’.
Gerben de Jager sprak over ‘’De onzekerheid van geologische computermodellen’’. Hij illustreerde hoe met schaalmodellen de grootschalige geologische processen en de bijbehorende onzekerheden worden gesimuleerd. Hij vermeldde ook de toepasselijke quote ‘’All models are wrong, but some are useful’’. Kees de Jager sprak over ‘’De oorsprong van het maan-aarde systeem’’
Hij vertelde wat we weten over de samenstelling van de 4 meteoorstenen die in Nederland gevonden zijn en wat we hebben geleerd van de maanmeteorieten meegenomen met de Apollo vluchten. Hij legde uit welke theorieën er zijn over het ontstaan van de Maan: invangen, interne explosieve en ‘rakende botsing’. Zijn presentatie is te vinden op website www.cdejager.com/presentaties.
Aan het diner in restaurant van der Werff namen 36 personen deel.

Jaap Focke heeft het voorzitterschap overgedragen aan Nout den Boer. We danken Jaap voor alle toewijding die hij de afgelopen jaren toonde in het belang van de LGV.
De notulen van de Algemene Ledenvergadering van 18 januari, bijgewoond door 44 leden, worden u voor de volgende dies toegezonden.

Van 16 tot 18 mei vond de voorjaarsexcursie plaats, naar Limburg en de noordelijke Ardennen.
Het thema was “Stenen, landschap en vegetatie”. De excursie werd voortreffelijk geleid door Vijko Lukkien, botanist van de Universiteit Utrecht, en Arie Speksnijder. Tijdens 3 wandelingen (Geuldal, Ninlingspo en Fagne de Pouleur) en bezoeken aan enkele groeves en de locatie van een Pb-Zn mijn nabij Plombieres werd aanschouwelijk gemaakt hoezeer vegetatie en ondergrond verweven zijn. We hadden schitterend weer en er gingen in totaal 36 leden + partners mee.

Tijdens de voorjaarsexcursie, op zaterdag 17 mei, was er een buitengewone ledenvergadering met als enig agendapunt de installatie van de nieuwe praeses, Nout den Boer.
Bij zijn afscheid kreeg Jaap Focke een ingelijste fotocompilatie cadeau en kreeg als judicium “focking good” mee. Nout bedankte ook de aanwezige partners omdat zij mede het succes van de vereniging bepalen. Hij gaf aan dat hij als belangrijke taak van het bestuur ziet meer leden te activeren om deel te nemen aan dies en excursies.

Op 27 september was de najaarsexcursie door het West-Nederland bekken, onder leiding van Arie Speksnijder. Startpunt was Kijkduin waar aan de hand van seismiek en correlatie van exploratieboringen de structuur en voorkomen van olie- en gasvelden werd uitgelegd.
De volgende stops waren in de Alblasserwaard (o.a. Kinderdijk) waar we een goed beeld kregen hoe de waterhuishouding sinds de Middeleeuwen in goede banen wordt geleid. Vandaar via Schoonhoven naar Haastrecht, deels per fiets, onder een heerlijk zonnetje. Het einddiner was in Brasserie Het Buitenhof in Den Haag (33 deelnemers). Een zeer geslaagde dag.

Aan het eind van 2014 heeft ons ledenbestand 243 leden met een bruikbaar e-mail adres en 5 leden die graag per post op de hoogte gehouden willen worden.

In 2014 zijn de LGV tot heden ontvallen: Richard Boersma (’55), Wim ter Wee (’47), Hans Zandvliet (’46), Rene Kuijper (’67), Marieke Koning – van Helden en Lourens Schoon.

We danken Shell voor de toegezegde subsidie van 300 euro en John Keasberry voor het bijhouden van onze website www.lgvweb.nl.

Jaarverslag 2014 (pdf)

Het bestuur bestond in 2014 uit:
LGV logo (zonder tekst)Jaap Focke/Nout den Boer praeses
Frits Bonvie ab-actis
Josje Kriest quaestor
Arie Speksnijder assessor I
Frans Kunst assessor II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.