2008 Jaarverslag LGV

Jaarverslag van de Leidse Geologische Vereniging over 2008

De Leidse Geologische Vereniging heeft haar 75-jarig bestaan gevierd met een bijzonder succesvol lustrumjaar. Dat begon op 9 februari met een zeer goed bezochte lustrumdies; ruim 115 leden en invités bezochten de lezingen over het thema: ‘Geologie van Leidse veldwerkgebieden; oude en nieuwe inzichten’. Prof.dr. Reinoud L.M. Vissers sprak over ‘Geodynamica van de Pyreneeën bergketen, nieuwe inzichten’.

Dr. Cor F. Winkler Prins (m.m.v. dr. Bob Wagner) over ‘De Geologie van het Cantabrisch Gebergte vanuit Leids Perspectief, historisch overzicht en nieuwe inzichten’.
Dr. Charles E.S. Arps (m.m.v. dr. René P. Kuijper en dr. Peter Floor): over ‘De Betekenis van het Leids Geologisch Onderzoek van het Hercynisch Grondgebergte in Galicië, NW Spanje, een nabeschouwing van de karteringen en de promotie-onderzoeken van de Afdeling Petrologie, Mineralogie en Kristallografie in de jaren 1955-1977 en overige activiteiten’.

Veldwerk ! Lustrumuitgave 1933-2008Op de dies werd het lustrumboek Veldwerk! aangeboden. Nout de Boer heeft van alle ingeleverde verslagen en verhalen een pracht stuk historie gemaakt. De inspanningen per e-mail om de ledenlijst met adressen achterin zo compleet mogelijk te maken leverde maar liefst 60 nieuwe adressen op! Aan het lustrumdiner in de Engelberthahoeve namen 54 personen deel.

Er was veel animo voor de Lustrumexcursie naar de Pyreneeën. Uiteindelijk vertrokken 22 LGVers en partners op dinsdag 10 juni van Schiphol naar Barcelona. Daar waren al diverse excursiegangers per auto aangekomen zodat we uiteindelijk met 42 deelnemers onze oude veldwerkgebieden bezochten. Veel dank aan Xavi Berastegui van het Institút Geologic de Catalunya en zijn medewerkers die de door Karel Roberti samengestelde excursiegids voor ons afdrukten en in het zoutmuseum in Gerri de la Sal een fantastische inleiding hielden over de nieuwste geologische inzichten.
De excursie ‘Pyrenees revisited’ werd mede zo’n succes door de inspanningen van excursieleiders Peter Nagtegaal, Berend van Hoorn, en Peter Mey en van vele anderen, niet in de laatste plaats de familie Nagtegaal die een heerlijke wijngaardlunch in Orcau verzorgden met speciale LGV wijn! Ook de cultuur werd niet vergeten: tien dames (en 1 heer) gingen met de trein naar Lerida en later bekeken allen het oude klooster van Obarra.
Tijdens het officiële lustrumdiner op 15 juni 2008 in Hotel Cotiella in Campo is Nout den Boer tot erelid benoemd. Op de LGV website www.LGVweb.nl vind U vele excursiefoto’s en een compleet verslag van de hand van Leo Minnigh.

Voor de najaarsbijeenkomst op zaterdag 8 november regelde ons Belgisch bestuurslid Carel Kooter een bezoek aan het Antwerpse diamantmuseum en het totaal gerenoveerde Centraal Station. 53 LGV leden en partners maakten de treinreis naar Antwerpen en gebruikten de high tea in Grand Café Paon Royal. We sloten de dag af met waterzooi of een Vlaams stoofpotje hij diamantairstaverne Big Apple. Een prima georganiseerd programma en allemaal weer op tijd terug met de trein.

Tot ons leedwezen zijn de LGV in 2008 weer negen leden ontvallen. Erelid Corry Heybroek-Spiele (’40) overleed in januari. Corry Spiele regelde destijds het schilderen van het portret van Esscher door Fernhout. Adriaan van der Veen (’46) overleed in februari. Enkele bestuursleden waren in maart aanwezig bij de crematie van onze voormalig leermeester John Savage. Op de dies vertelde Mevrouw Andrée Brouwer-Heybroek tijdens de lunch nog een veldwerkanekdote. Helaas is ook zij eind juni overleden. Martien van Oosterom (’46) en Wietse Koldijk (’46)verwisselden het aardse voor het eeuwige in augustus. Wim de Graaff (’56) overleed in september, Huub van Wees (’60) in november en Ineke Koch-Jolles (’39) begin januari 2009. De LGV zond steeds een condoleancebrief aan de nabestaanden.

Het LGV-databestand omvat nu 815 namen van Leidse geologen. Aan het eind van 2007 had Uw abactis van 434 leden een bruikbaar adres. Over 226 oud Leids geologen hebben we nog steeds geen informatie, van 154 LGVers weten we dat ze zijn overleden, en 22 leden hebben aangegeven geen interesse te hebben in convocaten van de LGV. Gelukkig hebben we inmiddels van 270 leden een e-mailadres, maar voor de 125 leden van wie we alleen een snail-mail-adres hebben moeten we de convocaten nog steeds met de hand in enveloppen doen en van een postzegel voorzien. Geef dus Uw e-mailadres door als U dit jaarverslag per post ontvangt!

Jaarverslag 2008 (pdf)

Het bestuur bestond in 2008 nog steeds uit:
LGV logo (zonder tekst)Jan Oele praeses
Thea van de Graaff-Trouwborst ab-actis
Jaap Liezenberg quaestor
Carel Kooter assessor I
Cor Winkler Prins assessor II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.