2007 Jaarverslag LGV

Jaarverslag van de Leidse Geologische Vereniging over 2007

De diësviering op zaterdag 17 februari 2006 met als dagthema: “Dino’s, dodo’s en dolfijnen”, werd weer goed bezocht: 60 Leidse geologen en 8 partners kwamen naar Naturalis. We hebben genoten van de lezingen van Dr Kenneth Rijsdijk over: “De dodo, recente opgravingen in Mauritius” en van Dr Carina Hoorn over: “De geboorte van de Amazone rivier, mariene invloeden en soortvorming in het Amazonegebied”. Na de lunch sprak Dr Eric Mulder zeer onderhoudend over: “Dinosaurussporen”.

De 69e LGV jaarvergadering werd bijgewoond 4 bestuursleden, getooid met fraaie nieuwe scharlakenrode LGV dassen, en 39 anderen,
waarvan 23 LGV leden de presentielijst hebben getekend. De vergadering in het auditorium van Naturalis werd voorafgegaan door een korte diashow van oude excursiedia’s gemaakt in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw door Professor dr Aart Brouwer, De dia’s zijn door Mevr. Andrée Brouwer-Heybroek aan de LGV geschonken. Bovendien gaf Jan de Coo een PowerPoint presentatie over de geplande excursie naar de Boulonnais. Aan het daaropvolgende diner in Spaans-Mexicaans restaurant Tapadero namen 27 personen
deel.

Er was veel animo voor de LGV excursie, o.l.v. Jan de Coo, op donderdag 26 april tot en met zondag 29 april 2007 naar de Boulonnais. De bus van Hofstad Tours zat met 43 deelnemers, waarvan14 partners, behoorlijk vol. Hotel Bellevue in Wissant was comfortabel en het eten lekker. Helaas was het voor de 7 losse mannen die in Hotel Le Vivier sliepen iets verder lopen dan verwacht. De Viséen kalken waren fraai te zien op de uitkijkplaats boven de Carrière Napoléon en in detail in La Maison du Marbre et de la Géologie in Rinxent.
Wandelend over het strand zagen we o.a. het Kimmeridge oliemoedergesteente. Vanuit Cap Griz Nez en Cap Blanc Nez keken we over het Kanaal heen naar het perfide Albion. Voor de terugreis smaakten de mosselen bij Nicole in Wissant uitstekend.

Voor de najaarsbijeenkomst op zaterdag 20 oktober maakten 25 LGV leden en 13 partners een Linaeuswandeling door Leiden. Vervolgens gebruikten we de thee in Grand Café Clusius in de Hortus, gevolgd door een rondleiding door de Hortus. We sloten de dag af in eet- en drinkwinkel Malle Jan in de Nieuwsteeg, waar 36 personen genoten van een heerlijke 3-gangen maaltijd. Annelie Winkler Prins mag nog eens vaker een eetgelegenheid uitzoeken: snel, lekker en toch goedkoop.

Twee LGV bestuursleden waren op 27 juni aanwezig bij het afscheid van Dennis Verplancke. Dennis Verplancke heeft sinds begin jaren 80, eerst in het in het oude RGM aan de Hooglandse Kerkgracht en daarna aan de Raamsteeg, vervolgens in het Pesthuis oude stijl en recentelijk in Naturalis steeds, met klaarblijkelijk plezier, bij ontelbaar veel LGV activiteiten de helpende hand en projector toegestoken.

Vanwege het komende lustrumjaar 2008 en de excursie naar de Pyreneeën in juni heeft uw bestuur dit jaar vaker vergaderd. Ook is Nout den Boer druk doend met het voorbereiden van een Lustrumboek, dat een waar geschiedkundig document belooft te worden.

Tot ons leedwezen zijn de LGV ook in 2006 enkele leden ontvallen. Op 23 januari 2007 is Dr Harm W. Frikken (74) plotseling overleden. We hebben goede herinneringen aan de excursie naar voormalig Oost-Duitsland en de Harz van mei 2006 die hij leidde. Een trouw LGV lid, Dr. Aart Jan Dikkers (’34) overleed op 7 maart 2007. Drs J. Keizer (’45) overleed in april. Ook naar aanleiding het overlijden van de directeur van Naturalis: R. van Hengstum, zond de LGV een condoleancebrief.

Jan de Coo heeft de LGV website alweer verfraaid. Er staan behalve foto’s van de excursies sinds 2001 ook heel veel oude foto’s op, o.a. uit de collecties van Hans Zandvliet en Johan Buiskool Toxopeus. Kijkt U maar weer eens op www.LGVweb.nl U vindt daar ook de allereerste nummers van de Leidse Geoloog, uit 1933.

Na een uitgebreide zoekactie per e-mail omvat het LGV-databestand nu 812 namen van Leidse geologen. We ontvingen 40 nieuwe adressen en vele tot nu toe niet bij ab-actis bekende namen. Aan het eind van 2007 had Uw abactis van 380 leden een bruikbaar adres. Van 141 LGVers weten we dat ze zijn overleden, over 244 oud Leids geologen hebben we nog steeds geen informatie, en 21 leden hebben aangegeven geen interesse te hebben in convocaten van de LGV. Gelukkig hebben we inmiddels van 259 leden een e=mailadres, maar voor de 121 leden van wie we alleen een snail-mail-adres hebben moeten we de convocaten nog steeds met de hand in enveloppen doen en van een postzegel voorzien. Geef dus Uw e-mailadres door als U dit per post ontvangt!

Jaarverslag 2007 (pdf)

Het bestuur bestond in 2007 nog steeds uit:
LGV logo (zonder tekst)Jan Oele praeses
Thea van de Graaff-Trouwborst ab-actis
Jaap Liezenberg quaestor
Carel Kooter assessor I
Cor Winkler Prins assessor II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.