LGV benoemt nieuw erelid

Fraai geprepareerde ammoniet als aandenken aan het uitreiken van het LGV-erelidmaatschap aan Josje Kriest
Fraai geprepareerde ammoniet als aandenken aan het uitreiken van het LGV-erelidmaatschap aan Josje Kriest

Op 24 mei 2022, tijdens de LGV-voorjaarsexcursie “Van mijnbouw tot wijnbouw” naar Zuid-Limburg e.o., is oud-quaestor Josje Kriest tijdens het excursiediner in de Abdij van Rolduc benoemd tot erelid vanwege haar buitengewone verdiensten voor de vereniging.

Josje heeft van 2009 tot begin 2021 het quaestoraat van de LGV gevoerd. In deze periode heeft ze met vaste en besliste hand gewaakt over de pecuniae van onze vereniging. Bij het organiseren van de excursies was ze een strenge bewaker van de begroting, maar was de excursie eenmaal onderweg en bleven de kosten binnen de perken dan kon ze over haar hart strijken en een extra drankje uit de kas toestaan.

Josje is in 1978 in Leiden aangekomen en in 1984 in Utrecht afgestudeerd in de richting sedimentologie en tektoniek. Zij is haar geologische carrière begonnen bij Shell, bij een belangrijk project: bijdragen aan de inmiddels wereldberoemde Geological Atlas van Ziegler.  Daarna is zij bij NAM terecht gekomen en heeft o.a. gewerkt aan de geologie van de Central Graben. Noodgedwongen heeft ze een aantal jaren buiten de geologie gewerkt, maar in die periode is zij altijd enthousiast betrokken gebleven bij de geologie: bij de Kring Noord van het KNGMG, en door deelname aan LGV-excursies, en vanaf 2009 ook door toetreding als quaestor in het LGV-bestuur.

In 2016 is Josje met haar man naar Spanje verhuisd. De rest van het bestuur heeft haar daar in januari 2018 opgezocht. Vanuit La Fresneda heeft ze nog een kleine 5 jaar het quaestoraat voor de LGV uitgeoefend en per 1 januari 2021 in goede orde overgedragen aan Evert.

Momenteel houdt Josje zich nog steeds bezig met de geologie. Voor het tijdschrift van de Stichting Geologische Activiteiten heeft zij vele geologische bijdragen geschreven en sinds enige tijd maakt zij deel uit van de redactie van GEA.

Oorkonde LGV-erelidmaatschap Josje Kriest

Praeses Nout den Boer sloot tijdens de benoemingsceremonie de considerans voor Josje als volgt af:

“Kortom Josje, jij was niet alleen een zeer goede quaestor voor de LGV maar jij bent ook een geoloog in hart en nieren en je draagt nog steeds je steentje bij aan de geologische wereld van Nederland, en het vervult mij en alle LGV-leden dan ook met blijdschap dat ik als praeses van de LGV jou met de volgende hamerslag tot erelid van de Leidse Geologische Vereniging kan benoemen”.

Aan het eind van de ceremonie overhandigde de praeses aan Josje de oorkonde behorende bij het erelidmaatschap en een schitterende, geprepareerde ammoniet op standaard als aandenken aan deze avond. Daarna werd Josje door alle aanwezige LGV leden gefeliciteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.