Graaffitti by Evert van de Graaff

“Kan je daarmee uit de voeten?”

graaffitti-1John Keasberry, de nieuwe beheerder van de LGV website, heeft me (mei 2012) gevraagd om een paar keer per jaar een ‘column’ voor ons aller webstek te schrijven. Onder aan zijn mailtje stond een voor mij vertrouwde kreet, waarmee ik zelf John in de winter van ‘96/’97 regelmatig getart heb als ik hem weer een ‘stretch target’ gaf: ‘kan je daar mee uit de voeten?’. Nu pakt hij mij dus een keertje terug!

In 1996 was Shell druk bezig zich zelf opnieuw uit te vinden en werd de hele organisatie op zijn kop gezet. Een erg lage olieprijs, bovenbazen die erg naar kosten en kostenbesparingen keken maar minder naar waarde, en organisatieadviseurs die graag profiteerden van die combinatie van factoren.

Ik was in die tijd binnen Shell Training in Noordwijkerhout één van degenen die het langst had meegedraaid en had behalve mijn portefeuille van standaardcursussen, het schrijven en redigeren van de EP cursuscatalogus, ook het herontwerpen van de 5-weken durende cursus ‘Subsurface Integration’ op mijn bordje liggen. Dat bordje was daardoor aardig vol. Die nieuwe cursus ‘Subsurface Integration’ moest de exploratie- en produktieafdeling dichter bij elkaar brengen door alle nieuw gerekruteerde aardwetenschappers door dezelfde cursusmolen te halen [informele motto: ’one size fits all’].

In februari ’97 moest de nieuwe cursus voor het eerst draaien, maar in oktober had ik mijn talent om te procrastineren al zeer uitgebreid in praktijk gebracht. Met andere woorden: de tijd om alles op de rails te krijgen werd toch aardig krap en een lichte vorm van paniek stak de kop op. Nog net geen slapeloze nachten, maar die kwamen toch wel in het zicht.

Komt tijd komt raad. Op de oktober bijeenkomst van de PGK eind 1996 liep ik John Keasberry tegen het lijf, die ik al jaren niet gesproken had. John was, zoals Engelsen dat zo mooi kunnen zeggen, ‘in between career moves’. Toen ik hem vroeg of hij zes weken lang beschikbaar was om me te helpen bij voorbereiden van de nieuwe cursus was zijn reactie in de trant van ‘hoe laat kan ik morgen beginnen’. Afgesproken dat ik eerst met mijn baas in Noordwijkerhout e.e.a. zou bespreken, maar een dag later was de afspraak dat John in principe zes weken zou komen werken aan de cursusvoorbereiding al rond. Toen ik John de stapel werk had laten zien en duidelijk had gemaakt wat ik van hem verwachtte en de vraag stelde: ‘kan je daarmee uit de voeten?’ gaf hij geen krimp en zei volmondig “ja”.

Van het een komt het ander en John heeft het uiteindelijk als contractor acht jaar uitgehouden bij Shell Training. Ik ben zelf eind 1998 bij Shell Training vertrokken, maar in de periode dat John en ik samen hebben gewerkt heeft hij altijd geleverd wat ik hem vroeg – wel nadat hij eerst had nagedacht over zijn antwoord op de vraag ’kan je daarmee uit de voeten?’

Nu maar hopen dat John net zo tevreden is en zal blijven over mij als Graaffitti schrijver, als ik was over zijn ondersteuning van mij.

Evert van de Graaff
mei 2012

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.