2011 Jaarverslag LGV

Jaarverslag van de Leidse Geologische Vereniging over 2011

De lezingen en diesviering in Naturalis op zaterdag 5 februari 2011 met als thema: Het Klimaat als onderdeel van Systeem Aarde, trokken 86 bezoekers, onder wie 73 Leidse geologen, 10 partners en 3 andere belangstellenden. We hebben genoten van de lezingen van Professor Dr W. Schlager over Systeem Aarde en het Klimaat, en van Professor Dr S. Kroonenberg over klimaatbeleid. De gecombineerde discussie in de middag verliep zeer geanimeerd.
Aan het diner in Oosters restaurant Asian Palace namen 47 personen deel.

Van 20-22 mei 2011 namen 18 LGV-ers en 9 partners deel aan de Voorjaarsexcursie naar het Roergebied o.l.v. Kees van Ojik van Argo (www.argo-geoscience.com/). Het hotel Wald & Golfhotel in Bochum was comfortabel. De geologie was inspirerend en de uitleg van Kees van Oijik, o.a. bij de Klosterbusch Groeve bij Bochum, zeer interessant. De geologische tuin bij Wiemelhausen is een goed voorbeeld van het toegankelijker en begrijpelijker maken van geologie voor een breder publiek. Dank zij de scherpe begroting van de quaestrix kregen de deelnemers dit keer zelfs wat geld terug.

U kunt diverse LGV leden in actie zien op de LGV website: www.lgvweb.nl/LGV/Fotos.html en kunt van de website ook de foto’s downloaden. We zijn Jan de Coo zeer erkentelijk dat hij ook vanuit het verre Kuala Lumpur de LGV site zo lang heeft bijgehouden. Aangezien Jan met de komst van iCloud na 30 juni 2012 onze site niet meer via Mobile Me van Apple kan bijhouden gaat het webmasterschap begin 2012 over naar John en Mieneke Keasberry. We hopen dat zij onze site even enthousiast zullen onderhouden.

De tiendaagse Alpenexcursie (3-12 september 2011) was met 28 deelnemers een groot succes. Details en laatste update zijn te vinden op www.lgvweb.nl.

Ondanks de enorme EUR-CHF koersschommelingen in het tweede en derde kwartaal van 2011 was er een klein restbedrag. Acht deelnemers doneerden hun aandeel aan de LGV. Enkele enthousiaste geologen uit Calgary, die de Alpenexcursie meemaakten, hebben nu het plan opgevat in september 2013 een excursie naar de Canadese Rockies te organiseren. Er bestaan daarnaast ook plannen voor een excursie vaan Engeland of Frankrijk. Meer mededelingen hierover op de dies.

Op vrijdag 21 oktober togen 26 Leidse reünisten en 7 partners naar Delft. Na een inleidende uitleg in informatiecentrum Delft Bouwt aan de Barbarasteeg 2 over de tunnelbouwtechnieken, het gedetailleerde geologische model van de ondergrond, en de razendsnelle archeologische opgravingen door Ada Haasnoot van CrommeLijn, geoloog Tjeerd Koopmans van MWHglobal en stadsarcheoloog Steven Jongsma zijn we in twee groepen rondgeleid langs het tunneltracé door het centrum van Delft. Mocht U nog eens willen kijken hoe de werkzaamheden vorderen: http://www.spoorzonedelft.nl/.
Na de wandeling genoten 28 personen van een gezellige borrel en maaltijd in restaurant de Kurk in de Kromstraat 20.

Tot ons leedwezen zijn de LGV in 2011 drie leden ontvallen. Theo Brouwer (1962) overleed in mei, Sicco de Nes (1969) in juni en Jean Snoep (1948) in november. De LGV zond condoleancebrieven.

We danken Panterra (www.panterra.nl/) en Evert van de Graaff voor het gedurende vele jaren printen van LGV-convocaten en LGV-excursiegidsen. We danken Shell voor de driehonderd euro subsidie die ons voor 2011 is toegezegd. Het volgens de statuten verplichte LGV register omvat nu 811 namen van oud-Leids geologen, van wie 181 zijn overleden. Vijf weduwes hebben echter aangegeven prijs te blijven stellen op informatie van de LGV.
Aan het eind van 2011 had Uw ab-actis 271 bruikbare e-mailadressen. Naar 105 oud-Leids geologen sturen we nog steeds papieren convocaten in enveloppen met een postzegel. Wilt U daarom a.u.b. Uw e-mailadres doorgeven als U dit jaarverslag per post ontvangt. Misschien weet u nog een adres van één van de 227 oud-Leids geologen waarvan in het register de gegevens ontbreken. Het zal U wellicht verbazen, maar 27 reünisten hebben aangegeven niet in de LGV geïnteresseerd te zijn.

Jaarverslag 2011 (pdf)

Het bestuur bestond in 2011 uit:
LGV logo (zonder tekst)Jaap Focke praeses
Thea van de Graaff-Trouwborst ab-actis
Josje Kriest quaestrix
Carel Kooter assessor I
Isabel van Waveren assessor II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.