Graaffitti 6 – Work / life balance in de goede, oude tijd

Van 1971 tot 1978 verdiende ik mijn boterham als veldgeoloog bij de Geological Survey of Western Australia in Perth. Het werkschema bij de GSWA was heel eenvoudig. Tijdens het Australische winterseizoen zes maanden veldwerk en tijdens het bloedhete zomerseizoen zes maanden op kantoor om de veldgegevens uit te werken. En vaste prik: de tweede maandag na Pasen per Landrover naar het toegewezen veldwerkgebied.

Afhankelijk van de afstand van Perth tot het veldwerkgebied was het veldseizoen in twee periodes van drie maanden of in drie periodes van twee maanden opgeknipt. Verder dan 500 mijl rijden: 2 x 3 maanden de bush in en bij minder dan 500 mijl van Perth 3 x 2 maanden. Na drie maanden in het veld twee weken terug in Perth om de familierelaties te onderhouden. Of na twee maanden een week terug. Wel gewoon naar kantoor tijdens die ene week of die twee weken. Geen gedoe met een maand op en een maand af. Gewoon doorwerken!

Gezien de regelmaat van dit werkschema was het niet ongebruikelijk dat de uitgerekende datum van zwangere echtgenotes ergens in het veldseizoen van het volgende jaar viel. Als je dat vertelde aan Joe Lord – de directeur van de GSWA in de jaren zeventig –was die welwillend genoeg om het veldwerkschema enigszins aan te passen zodat de bevalling bijgewoond kon worden.

Jack Sofoulis, een collega geoloog die in de jaren zestig een paar jaar bij de GSWA gewerkt had vertelde me een keer dat het in zijn tijd anders geregeld was. Onder Matt Ellis – de toenmalige directeur van de GSWA – die in de jaren dertig zelf met kamelen als vervoermiddel veldseizoenen van meer dan een jaar had gedraaid, moest er niet gezeurd worden over iets triviaals als ‘mijn vrouw is zwanger en ik wil graag bij de bevalling zijn’. Toen Jack Sofoulis vroeg of hij een wat korter veldseizoen kon draaien zodat hij bij de bevalling van zijn eerste kind kon zijn, was het antwoord dan ook niet wat hij hoopte. Matt Ellis’ reactie was indirect maar heel duidelijk: ‘Jack, you may have been necessary at the laying of the keel, but I see no reason for you to be present at the launching of the ship’.

Jack stond toen voor een simpele keuze: een andere baan of een andere vrouw zoeken. Het is een andere baan geworden: goedkoper en minder gedoe dan het alternatief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.