Graaffitti 10 – Ook sommige geologen hebben eergevoel


Bron: wikipedia

In de jaren zeventig, toen ik als eerzaam ambtenaar door het geologenleven ging bij de Geological Survey of Western Australia [onderdeel van het Department of Mines in Perth], deed op een gegeven moment het volgende verhaal als een lopend vuurtje de ronde door het kantoor:

In het onshore Carnarvon Basin werd in 1973 door een kleine Japanse oliemaatschappij geëxploreerd naar olie. Het werkprogramma omvatte, zoals te doen gebruikelijk, het schieten van wat seismiek en het boren van een tweetal putten. De twee putten waren Tamala 1 en Kalbarri 1. Beide putten waren droog. Kurkdroog!

Duidelijk een blamage voor de Japanse geoloog, die de locaties had uitgekozen en die ook de boringen op de wellsite had begeleid. In zo’n geval heeft een eervol Japanner met een traditionele opvoeding en het kleinste greintje eerbesef maar één keuze: harakiri [aka ‘seppuku’] plegen. ‘Seppuku’ houdt in dat je je eigen buik open snijdt met een niet al te bot mes of zwaard. Dit schijnt uiterst pijnlijk te zijn en om de pijn niet al te lang te laten voortduren, was het vrij gebruikelijk dat een goede vriend na het openen van de buikholte, met een goed scherp zwaard het hoofd van de romp van de harakiri-pleger scheidde.

In dit geval werd er overigens door de betrokken geoloog gekozen voor een snellere en minder pijnlijke manier: een kogel door de eigen hersenpan.

Voor de goede orde: het Handboek Personeel bij de Exploratieafdeling van de Koninklijke / Shell bevat deze handelwijze na het geboord hebben van een droge put niet als leidraad. Het zou de Shell wellicht heel wat droge putten hebben gescheeld, maar zeker weten doe ik dat niet. Te snel op deze doortastende wijze het eigen falen erkennen beperkt in ieder geval de mogelijkheid ervan te leren. Het past bovendien slecht in het traditionele ‘meester < > gezellen’ leermodel, wat gewoonlijk op een vrij langdurige relatie gebaseerd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.