Geologisch Instituut (De Meisjes HBS)

Geologie Garenmarkt Leiden
Geologie Garenmarkt Leiden
Geologisch Instituut, Garenmarkt, Leiden (voormalige meisjes HBS)
Geologisch Instituut, Garenmarkt, Leiden (voormalige meisjes HBS)

De HBS voor Meisjes aan de Garenmarkt is in 1883 in een Eclectische bouwstijl ontworpen door de gemeente-architect J.W. Schaap. Het ontwerp is exemplarisch voor Schaaps oeuvre, dat weliswaar diverse bouwstijl-varianten laat zien, maar waar pleisterwerk decoraties de boventoon voeren.

Het schoolgebouw werd gebouwd op het terrein van de Grote Ruïne, dat sinds de buskruitramp uit 1807 braak lag. Voor het terrein passeerden diverse plannen de revue. Er werd gedacht aan een feestgebouw, universiteitsgebouw en woningen. Allen in combinatie met een park.

In 1883 werden zowel de HBS voor Meisjes als het Stedelijk Gymnasium aan de Doezastraat (eveneens van Schaap) gebouwd. Het Rijksmuseum voor Natuurlijke Historie werd er later tussengevoegd. In 1886 werd het aangrenzende Van der Werfpark naar een ontwerp van tuinarchitect Copijn aangelegd.

De HBS staat achter een ijzeren hek met spijlen en gietijzeren balusters en maakt inmiddels deel uit van het beschermd stadsgezicht. De sculptuur van een meisjeshoofd in het fronton boven de voorgevel verwijst naar de oorspronkelijke functie van het gebouw. De HBS vormt samen met het voormalige Museum van Geologie en Mineralogie de westgevel van het plein tussen de Garenmarkt en Korevaarstraat.
(bron: rijksmonumenten.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.