Diës 2014 – fotoverslag

De dies werd dit jaar gevierd op 18 januari 2014 en voor het eerst niet in Naturalis (op die datum niet beschikbaar), maar in het Golden Tulip Hotel in Leiden. De lezingen waren van Jan de Jager, zijn zoon Gerben en zijn vader Kees, ieder op zijn eigen vakgebied, maar met gemeenschappelijk thema ‘’Niets is zeker, en zelfs dat niet …’’. Het onderwerp van Jan’s lezing was ‘’Hoeveel gas nog?’’ Deze lezing kon niet actueler zijn gezien de beslissing van de regering eerder die week om de productie van Loppersum te reduceren naar aanleiding van de aardbevingen. Over 10 jaar zal de gasproductie kleiner zijn dan de binnenlandse consumptie. Maar exploratie kent ook verrassingen. Als voorbeeld gaf hij de vondst van het Trias ‘’Fat Sand’’.

Gerben de Jager sprak over ‘’De onzekerheid van geologische computermodellen’’. Hij illustreerde hoe met schaalmodellen de grootschalige geologische processen en de bijbehorende onzekerheden worden gesimuleerd. Hij vermeldde ook de toepasselijke quote ‘’All models are wrong, but some are useful’’.

Kees de Jager sprak over ‘’De oorsprong van het maan-aarde systeem’’
Hij vertelde wat we weten over de samenstelling van de 4 meteoorstenen die in Nederland gevonden zijn en wat we hebben geleerd van de maanmeteorieten meegenomen met de Apollo vluchten. Hij legde uit welke theorieën er zijn over het ontstaan van de Maan: invangen, interne explosieve en ‘rakende botsing’. Zijn presentatie is te vinden op website www.cdejager.com/presentaties.

Aan het diner in restaurant van der Werff namen 36 personen deel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.