André Kardoes overleden

Beste Allen,

André KardoesTot mijn spijt deel ik u mede dat op 11 November 2018 LGV-er Drs. André Kardoes is overleden. Dré begon zijn geologiestudie in het jaar 1970; in studenten aantal één van de kleinere jaren in de naoorlogse periode van het Geologisch en Mineralogisch Instituut (8 studenten, waarvan er 6 afstuderen). Voordat Dré ging studeren was hij anderszins werkzaam, maar zijn hart trok naar de geologie en hij verkoos alsnog te gaan studeren.

Dré was een wat oudere student, die niet in Leiden woonde maar in Noorden, een dorp aan de Nieuwkoopse Plassen, op afstand van het studentenleven. Zodra aanwezig, denk aan colleges, practica en excursies, werd Dré gewaardeerd om zijn enthousiasme en sociale vaardigheden. Dat toonde zich ook tijdens zijn werkzame periode in de begin jaren-80, waar hij en echtgenote Nienke heel actief waren in het sociale leven van het Brunei Shell Petroleum Camp Panaga. Na enkele jaren Shell werkte Dré voor een Amerikaanse en Canadese Oliemaatschappij in Libië, en keerde vervolgens terug naar Nederland om zich om te scholen tot docent aardrijkskunde.

Hij werkte langere tijd in het voortgezet onderwijs voor het Adelbert College in Wassenaar. Maar het reizen bleef trekken. Met Nienke werkzaam als KLM-stewardess maakten ze veelvuldig gebruik van mogelijkheden om te vliegen en bezochten wereldwijd vele bestemmingen. Zijn kennis van de geologie, het delen van zijn reiservaringen, en zijn enthousiasme voor het vak maakten Dré tot een originele, boeiende en gewaardeerde aardrijkskunde docent. Sinds zijn terugkeer uit Libië woonde hij weer in Noorden, waar hij met veel plezier allerlei watersporten bedreef, zoals roeien, zeilen en schaatsen. Hij vormde met Nienke ook een scherp en niet te onderschatten bridgepaar.

Dré kwam zo af en toe vergezeld door Nienke naar de LGV-activiteiten; laatst nog bij het LGV Lustrum in het voorjaar van dit jaar (2018). Hij vroeg daarbij geen bijzondere aandacht voor zijn ziekte, en genoot vooral van het geologengezelschap en het aangeboden programma. Dré was een zeer positief, sportief, gastvrij en aimabel mens. Hij was een originele denker en koos zijn eigen pad.

De crematieplechtigheid heeft plaatsgevonden op 18 November 2018 in Den Haag: voor verdere details zie hier het overlijdensbericht van André Kardoes (pdf). Aanwezigheid van diegenen die Dré Kardoes kenden via studie, loopbaan of de LGV wordt op prijs gesteld. Het LGV Bestuur zal vertegenwoordigd zijn om de familie te condoleren.

Met vriendelijke groet,
Bert Schuchmann
LGV Abactis a.i.
16 nov 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.