75 jaar Bevrijding & Herdenking

logo LGV (transparant)

Bergen NH, 1 Mei 2020

Beste LGV-er,

Komende 4 Mei 2020 herdenkt Nederland zijn doden, 75 jaar na beëindiging van de 2e Wereldoorlog, en viert voor de 75e keer zijn Bevrijding op 5 Mei 2020. De Koning spreekt ons toe. De meesten van ons, zo niet allen, staan hierbij stil en reflecteren op hoe zijzelf, of hun familie en vrienden door de oorlog geraakt werden. Elk gezin heeft zijn eigen verhaal. U beseft dat vrijheid niet vanzelf spreekt, inzet en offers vraagt. Het behouden van een rechtvaardige en democratische staatsinrichting vraagt onder alle omstandigheden betrokkenheid en oog voor de situatie waarin de samenleving zich bevindt; ook nu. Om strijder te zijn, voor een rechtvaardige samenleving in tijden van vijandige overheersing, was bijzonder.

Bijgevoegd vindt u een link naar het Herdenkingsnummer van de Leidse Geoloog Vol 10 No 2 van Dec 1946. In dit nummer worden 11 Leidse geologen en museumpersoneel herdacht die de 2e Wereldoorlog niet hebben overleefd. Allen stierven als gevolg van oorlogs-omstandigheden; een aantal van hen vanwege actieve strijd voor onze vrijheid.

Wij bevelen u aan dit Herdenkingsnummer te lezen. Wij maken u verder attent op het Ten Geleide van het tijdschrift (pag. 5), waarin het laatste couplet is opgenomen van het gedicht getiteld ‘Vergewe en vergeet dat in 1915 werd geschreven door Dr. J.D. du Toit, Afrikaans dichter. De volledige tekst vindt u via de link hieronder.

Het LGV Bestuur,
Nout den Boer
Josje Kriest
Frans Kunst
Leo Minnigh
Bert Schuchmann

Vergewe en vergeet

“Die wonde word gesond weer
als jare kom en gaan,
maar daar-die merk word grooter
en groei maar aldeur aan”.
J.D. du Toit

Leidse Geoloog Vol 10 No 2, Dec 1946-inleidende-tekst
Leidse Geoloog Vol 10 No 2, Dec 1946 – TEN GELEIDE VAN DE REDACTIE

Johan Hendrik Gaspard (Hein) Fuchter

Hein Fuchter
Hein Fuchter
(foto Borre Winckel, zoon Flip Winckel)

(Bijdrage door Charley Arps)
Hein Fuchter (Buitenzorg, Nederlands Indië 16 april 1921) is ook een voormalig Nederlandse Engelandvaarder met nauwe banden met Leiden. Hij overleed op 5 oktober 2016 en heeft de oorlog dus wel overleefd.

200627 – Hein Fuchter – Geol. kaart Gigondas, 1950

Hein Fuchter (LGV, 1939) was één van de Leidenaren die na het sluiten van de Universiteit Leiden in het begin van de oorlog (nov 1940) zijn studie vanaf voorjaar 1941 voortzette in Groningen. In feb 1944 lukte het Hein en enkele anderen om met een bootje de oversteek te maken naar Engeland, waar hij in dienst kwam van de RAF. Na de oorlog (okt 1945) kwam hij terug naar Leiden om zijn studie af te ronden. Hein studeerde af bij Prof L.U. de Sitter. In 1947 en 1948 was hij assistent in de Afdeling van De Sitter. Samen met De Sitter deed hij werk in de Zuidelijke Alpen. Op basis van karteerwerk in Zuid-Frankrijk promoveerde hij in 1950. Hein maakte een geologische kaart van het Massief van Gigondas, Dept. Vaucluse, een bekend wijngebied ong. 20 km ten NO van Avignon.

Samen met o.a. John Osten (zoon van admiraal J.F. Osten, zie De Schakel, Kwartaaluitgave van de Stichting Genootschap Engelandvaarders, blz. 6 hieronder), HBS-vriend en mede-Leidenaar heeft hij op 23 februari 1944 de oversteek naar Engeland gemaakt.

Hierbij een aantal links over Hein Fuchter:

8 gedachten over “75 jaar Bevrijding & Herdenking

  1. Geacht LGV Bestuur,

    Allereerst ook mijnerzijds grote waardering voor het initiatief om deze speciale Leidse Geoloog nog eens uit te brengen. Hoe waardevol blijkt trouwens een gekoesterd LGV archief!

    Het heeft me erg aangegrepen toen ik alle levensverhalen aan mijn oog voorbij liet komen. Bijzonder is dat onder deze oorlogsslachtoffers zovelen ook nog echte heldenmoed hebben getoond.

  2. Geacht LGV bestuur,

    Hartelijk dank en mijn complimenten voor de bijzondere wijze waarop jullie bijdragen aan de herdenking van 75 jaar bevrijding van Nederland. De bijdragen in de Leidse Geoloog van december 1946 maken op een heel bijzondere wijze duidelijk hoe diep de tweede wereldoorlog heeft ingegrepen in de levens van de generatie die ons voorafging.

    Met vriendelijke groet, Niek Rengers

    1. Ben het helemaal met je eens, Niek, het is indrukwekkend de manier waarop wij door dit bestuur op de hoogte worden gehouden over het wel en wee van activiteiten binnen de LGV en haar leden

  3. Geacht Bestuur,

    Hartelijke dank voor het op het internet plaatsen van deze zeer waardevolle Leidse Geoloog. Er komen veel bekende auteurs aan het woord (o.a. Brouwer, De Sitter, Van Der Vlerk, Dozy). De mannen waar de herinneringen over opgetekend worden sterven vaak als helden (boven Frankrijk, als gevolg van het tekenen van een doel voor het ondergrondse verzet), sterven in de (jappen) kampen, of aan het einde van hun krachten in ziekenhuizen.
    Met liefde word aangestipt hoe ze van goed hout gesneden zijn. Het is een diep ontroerende document.

    Hartelijke dank, voor het onze aandacht op vestigen.

    Met vriendelijke groet,

    Isabel Van Waveren

  4. Geacht LGV Bestuur,

    Hierbij mijn complimenten voor de wijze waarop jullie zowel in het algemeen functioneren en LGV activiteiten entameren als ook ons leden regelmatig van informatie voorzien.
    Het Herdenkingsnummer is een “schot in de roos”, letterlijk en figuurlijk; het raakt je, doet je bedenken in wat voor heftige omstandigheden de generatie voor ons geoloog werd of was en in welk een luxe wij “babyboomers” daarna konden leven, studeren en werken. Tot en met de dag van vandaag, en hopelijk nog voor lange tijd.

    Dirk Wiersma

  5. Geacht LGV Bestuur,

    Hulde voor dit initiatief. Ik was echt weer even trots op de LGV toen ik dit bericht las.

    Tevens geef ik hierbij ook graag blijk van mijn waardering voor de kwaliteit van de nieuwbrieven en overlijdensberichten. Juiste toon, en met jullie aandacht voor de overledenen, ook een respectvol signaal van waardering voor het overleden lid m/v/etc en steun voor familie.

    Met vriendelijke groet uit Koeweit,
    Frank Oprinsen

    1. Hallo Frank,oude maat van onze Asopos roeiploeg ,ca. 1977-1978.jy had veldwerk in Spaanse Pyrenees,zomer 1978.onze ploeg met Arie Roz. en Annette oa. Ik woon al 26 jaar in Tonga,zuid-zee.scheikunde leraar ,nu 3 jaar ,retired.Vele groeten van Bob, Asopos ploeg maat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.