2009 Jaarverslag LGV

Jaarverslag van de Leidse Geologische Vereniging over 2009

Na het bijzonder succesvolle lustrumjaar heeft de Leidse Geologische Vereniging het in 2009 iets rustiger aan gedaan.
Op 14 februari 2009 bezochten ruim 79 leden en introducees de dieslezingen met als thema: Aardwarmte. Drs. Victor van Heekeren gaf een ‘Overzicht van het gebruik van aardwarmte op de wereld en in het speciaal in Nederland’, Dr. Jan de Coo sprak over ‘Aardwarmte in Nederland; een petroleumgeoloog op zoek naar warm water’ en Ir. Dirk Swart over ‘Aardwarmte is geen windhandel; praktijk ervaringen bij de eerste twee uitgevoerde aardwarmte projecten in Nederland; het mijnwater project in Heerlen en het Bleiswijk aardwarmte project van tuinder A.G. van den Bosch en de toekomst van aardwarmte in Nederland’. Aan het daarop volgende diner in Jill’s Brasserie namen 43 personen deel.

Op 8 mei 2009 vertrokken 32 LGVers en partners met een bus van Hofstad Tours voor een driedaagse excursie naar het Moezelgebied, onder leiding van LGV-lid Arie Speksnijder. Daar hebben we het Rheinische Schiefergebirge bekeken. De nadruk lag op tektonische deformatieverschijnselen en dank zij Arie’s goede lessen waren we aan het eind van de excursie inderdaad in staat gezamenlijk een reconstructie te maken van het Varistisch orogeen. We overnachten in hotel Krone in Traben Trarbach, genoten van streekproducten en de lokale wijnkelder Emil Franz en het ‘Schone Aussicht’ over de Moezel bij Starkenburg.

Op zaterdag 3 oktober togen 33 LGV-leden en partners naar Park Hoge Veluwe voor de najaarsbijeenkomst. We verplaatsten ons met mooi weer door het park op witte fietsen en bezochten het Museonder. Sommigen lieten zich rondleiden door Jachtslot Hubertus en enkelen namen een kijkje in Museum Kröller-Muller. Een enkeling slaagde er zelfs in een groot hert te bespieden. Als waardige Leidenaren vierden we Leids Ontzet met een borrel met haring en wittebrood bij Café restaurant De Waldhoorn in Otterloo, waarna 42 mensen daar een Ontzettend Leidse hutspotmaaltijd gebruikten.

Tot ons leedwezen zijn de LGV in 2009 vijf leden ontvallen. Ineke Koch-Jolles (1939) overleed begin januari, Job Graadt van Rogge (1950) in juni. Nelleke Swager-Koster (1973) overleed in juli. Bij de crematie van Thijs Kruyt (1973) in oktober waren vele jaargenoten aanwezig. W.A.E. Minis – van de Geyn (1929) overleed op hoge leeftijd in Maastricht. Professor Caesar Voute overleed op 86-jarige leeftijd in Bulgarije, waar hij al jaren woonde, en Dirk de Hoop (1962) verwisselde het aardse voor het eeuwige in november. De LGV zond condoleancebrieven aan de nabestaanden.

Het LGV-adressenbestand omvat nu 815 namen van Leidse geologen. Aan het eind van 2009 had Uw ab-actis van 5 ereleden en 389 leden een bruikbaar adres. Over 225 oud Leids geologen hebben we nog steeds geen informatie, van 168 LGVers weten we dat ze zijn overleden, en 24 leden hebben aangegeven geen interesse te hebben in convocaten van de LGV. Gelukkig hebben we inmiddels 274 e-mailadressen, maar naar 120 snail-mail-adressen moeten we nog steeds papieren convocaten in enveloppen met een postzegel sturen. Geef dus Uw e-mailadres door als U dit jaarverslag per post ontvangt!

Jaarverslag 2009 (pdf)

Het bestuur bestond in 2009 uit:
LGV logo (zonder tekst)Jan Oele praeses
Thea van de Graaff-Trouwborst ab-actis
Josje Kriest quaestrix
Carel Kooter assessor I
Cor Winkler Prins assessor II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.