2001 Jaarverslag LGV

Jaarverslag van de Leidse Geologische Vereniging over de periode 10 februari 2001 tot 16 februari 2002

Op 10 februari 2001 werd de Dies bijeenkomst gehouden in het Naturalis. De lezing door Isabelle van Waveren over de Jongmans collectie was zeer boeiend. De lezing door Prof. Dr. A. Brouwer over Staring trok heel veel aandacht. Het werk van Prof. Brouwer heeft later dit jaar mede geleid tot de opmerkelijke publicatie van de Nederlandse vertaling van het proefschrift “over de Geologie des Vaderlands” van W.C.H. Staring uit

1833. Ook Eric van Scherpenzeel met de vergelijking tussen het
heden en verleden van Oman boeide menig bezoeker.

In totaal telde de dies meer dan 80 bezoekende reünisten. Deze keer werd voor het eerst naast de lunch en borrel, ook het diner in het gebouw aan de Pesthuislaan gehouden.

De excursie werd dit jaar gehouden in het Cantabrisch gebergte in Noord-Spanje van 1 tot 10 juni 2001. De reis was uitstekend verzorgd en begeleid door Tom Reijers, die met veel energie deze excursie had opgezet en uitgewerkt. Een totaal van 28 leden vlogen naar Léon om aan dit evenement deel te nemen. Het gezelschap werd feestelijk onthaald met een maaltijd in Los Barrios de Luna georganiseerd door de plaatselijke bevolking, het gemeentebestuur van Villamín en mensen van het museo El Pastór.
Hier werd door de excursie leider een gedenkplaat overhandigd aan Spaanse collegae. De plaat herinnert aan de jarenlange werkzaamheden van Leidse geologen en studenten in het gebied van het Cantabrisch Gebergte en is tevens een dankbetuiging voor de enorme gastvrijheid, die wij van de mensen aldaar mochten ontvangen. De plaat hangt nu op een sokkel naast de ingang naar de hof om de kerk van Los Barrios de Luna, en wordt gegarandeerd ‘un lugar sagrado’ ofwel een nieuwe zijtak van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

De contactdag werd dit jaar op 3 november gehouden in Delft. Na een bezoek aan de Geologische collectie in het Mineralogisch Museum in het gebouw van Technische Aardwetenschappen (voormalig Mijnbouwkunde) werd een bezoek gebracht aan het Techniek Museum. Na dit technische intermezzo werd de dag afgesloten met een borrel in Mijnbouwcafé ‘het Noorden’ en een diner in de oude Stadsherberg ‘de Mol’. De dag werd door 32 personen bezocht.

Mutaties: In het afgelopen jaar is Prof. Dr. A.C. Tobi overleden. Een bericht aan Dr. A.M. Winkelmolen kwam retour met daarop de mededeling ‘overleden’. Dr. A.J. van Loon is op 21 november benoemd tot Erelid van het KNGMG.

De vereniging telde in het afgelopen verenigingsjaar 360 leden, waarvan ongeveer 150 met e-mail adressering.

Jaarverslag 2001 (pdf)

Het bestuur bestond in 2001 uit:
LGV logo (zonder tekst)Jan Oele praeses
Christel Hartkamp-Bakker ab-actis
Jaap Liezenberg quaestor
Andre van der Meulen assessor I
Pit Pilaar assessor II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.