Graaffitti 12 – Evert, why are you not a Muslim?

‘Evert, why are you not a Muslim?

In augustus 1989 had ik samen met een KSEPL-collega opdracht gekregen om een aantal boorkernen van een olieveld in Abu Dhabi te bestuderen. Het rapport daarover zou tzt aan ADCO [de Operator van dat veld] worden toegestuurd.

Met mijn ADCO ‘minder’ [=begeleider] in de kernloods in Mussafah
Met mijn ADCO ‘minder’ [=begeleider] in de kernloods in Mussafah

ADCO was een werkmaatschappij van het staatsbedrijf ADNOC dat eigenaar was van 60 % van de ADCO aandelen. Shell bezat samen met BP, ExxonMobil, Partex en Total de overige 40%. Shell’s belang in ADCO was 9,5 % van het totaal. Om dat percentage in perspectief te plaatsen: die 9,5 % van ADCO kwam ongeveer overeen met Shell’s totale oliereserves in de Noordzee. Anders gezegd: voor Shell was het commerciële belang in Abu Dhabi vrij fors.

Het op enigerlei afbreuk doen aan dat belang van Shell in ADCO zou mij zeker niet in dank worden afgenomen. Hoe gevoelig de relatie met ADCO lag was mij een jaartje eerder al duidelijk geworden, toen de gehele oplage van een behoorlijk dik rapport van mijn hand door de shredder was gehaald, omdat ik in plaats van ‘Arabian Gulf’ de politiek incorrecte woorden ’Persian Gulf’ had gebruikt. Op het hoofdkantoor aan de Carel van Bylandtlaan in Den Haag was men tenminste van oordeel dat het wenselijk was dat rapport opnieuw te drukken na aanpassing van die woordkeuze.

Zoals vrij gebruikelijk bij dat soort klussen was aan ons een begeleider [‘minder’] toegevoegd die namens ADCO o.a. behulpzaam moest zijn bij het regelen van logistieke zaken. Of de goede man enige interesse had voor de technische aspecten van het project betwijfel ik. Ik was in ieder geval nogal verrast door zijn niet-technische vraag toen ik net wilde beginnen met het beschrijven van de eerste boorkern.

Zijn voor mij nogal verrassende vraag was: ‘Evert, why are you not a Muslim? ‘. Niet echt het soort vraag waar je goed op voorbereid werd tijdens de technische basiscurssussen in Shell Training. Ook was dat onderwerp niet ter sprake gekomen tijdens de ‘project briefing’ die ik gekregen had.

Wel besefte ik dat een antwoord in de geest van ‘Ik zie er erg tegenop om besneden te worden’, laat staan ‘Ik geloof hoe dan ook niet in het bestaan van een God’ waarschijnlijk niet als erg bevredigend zou worden beschouwd. Ondanks het besef dat ik me als Shell techneut figuurlijk op zeer glad ijs begaf door in te gaan op de vraag ‘Evert, why are you not a Muslim? ‘ bedacht dat weigeren te antwoorden op deze prangende vraag ook geen erg passende reactie was.

Ben daarom toch maar de discussie aangegaan. Heb het over de boeg geworpen dat de voor mij als buitenstaander vrij subtiele verschillen tussen het ‘sjiisme’ en ‘soennisme’ in de Islam, mij erg in verwarring brachten. En verder dat de oorlog tussen het soennitische Irak en het sjiitische Iran die van september 1980 tot augustus 1988 had gewoed en die naar schatting bijna 900 000 slachtoffers had gevergd, mij ook geen duidelijkheid had verschaft. Daarover bijna een uur van gedachten gewisseld en toen had ik mijn ‘minder’ zover gekregen dat hij stelde dat Ayatollah Khomeini geen ‘true Muslim’ was. Daarvoor had hij ook al laten doorschemeren dat Saddam Hoessein [de tegenstander van Khomeini] nou ook niet een schoolvoorbeeld van een perfecte moslim was.

Na de uitspraak dat Ayatollah Khomenini geen ‘true Muslim’ was, werd er verder niet meer op mijn bekering cq besnijdenis aangedrongen, en heb ik verder ongestoord de boorkernen kunnen beschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.