2006 Jaarverslag LGV

Jaarverslag van de Leidse Geologische Vereniging over 2006

De diëslezingen op 4 februari 2006 met als dagthema: “Het Begin”, werden bijzonder goed bezocht: 81 Leidse geologen en 6 partners kwamen naar Naturalis. We hebben genoten van de bijzonder interessante lezingen van Prof Dr Cees W. Passchier over: “De Precambrische aarde, een verre vreemde wereld” en van Dr Wout Nijman over: “Vroeg-Archaïsche inzakkingbekkens: de bakermat van bacteriën”, en na de lunch van Mw Dr Tanja E. Zegers over: “Wat kunnen de Aarde en Mars van elkaar leren”. Tijdens deze dies werd weer een nummer van de Leidse Geoloog aan de leden aangeboden, ook ditmaal geïnitieerd door Prof Dr A. Brouwer. Hij had laten weten dat hij het op prijs zou stellen als de schriftelijke weergave van de lezing over Staring, die hij in februari 2001 voor de LGV hield in de Leidse Geoloog zou worden gepubliceerd.

De 68e LGV jaarvergadering, na de thee in het auditorium van Naturalis, werd bijgewoond door 55 LGV leden en het complete
bestuur. Aan de daaropvolgende tapasmaaltijd in Spaans-Mexicaans restaurant Tapadero namen 51 personen deel.

De animo voor de LGV excursie op 18 mei t/m zondag 21 mei 2006 olv. Harm Frikken naar voormalig Oost-Duitsland en de Harz, was zeer groot. Onmiddellijk na het versturen van de e-mail waarin werd gepolst hoeveel interesse er voor deze excursie was, moest een wachtlijst worden aangelegd. Uiteindelijk hebben 29 L.G.V. leden, 9 partners en 1 introducé genoten van de prachtige petroleum-geologische ontsluitingen.
De vier verschillende hotels waren comfortabel, maar we gaan in 2007 toch weer proberen de excursiepunten te bezoeken vanuit één enkel hotel als uitvalsbasis.

Alle LGV leden werden eind juni bovendien uitgenodigd voor een tweetal lezingen door Dr. Kath Grey, één van de bekendste paleontologen uit Australië. Zij ontdekte oa. de oudste stromatolieten ter wereld. Ze was in Nederland op uitnodiging van het Bioscience Initiative van de Universiteit Leiden. Op dinsdag 27 juni gaf ze in Naturalis een lezing over “de Precambrische Acraman Impact” en op donderdag 29 juni in het Clusius Laboratorium, over “Life, the first three billion years”.
Ongeveer 10 LGV leden woonden de lezingen bij.

Maar liefst 34 LGV leden en 13 partners, hebben tijdens de najaarsexcursie naar het Dordrechts museum op 18 november 2006 ruim anderhalf uur aan de lippen gehangen van Dr Albert Oost, werkzaam bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat – Rijkswaterstaat – Rijksinstituut voor Kust en Zee. Hij sprak over “Kustbeveiliging, in de afgelopen 2000 jaar en in de toekomst.”
Na de lezing en beantwoording van de vele vragen heeft iedereen op zijn gemak de speciale tentoonstelling over de St. Elisabethsvloed kunnen bekijken.
De middag werd afgesloten met een prima borrel en 37 personen genoten een heerlijke maaltijd in eetcafé “Lekker Belangrijk” aan de Voorstraat 256a in Dordrecht. Carel Kooter had wederom een prima restaurant uitgezocht: snel, lekker en toch goedkoop.

Tot ons leedwezen zijn de LGV in 2006 weer enkele leden ontvallen. Op 5 maart overleed Mevrouw Drs Geeske van Overeem – de Graaf (’37). Ze was als Leids geologe, en ook de echtgenote van een lid en moeder van een LGV lid een regelmatige en graag geziene deelnemer aan veel LGV activiteiten. Dr. Albert Breimer (’49) overleed op 29 april. Drs Willem R. Huysse (’37) overleed op 2 augustus. De “pater familias” van onze vereniging, Prof Dr Aart Brouwer (’34) overleed op 8 augustus. Een zeer groot aantal belangstellenden, onder wie vele LGV leden, woonden op 12 augustus de crematieplechtigheid bij in crematorium Rhijnhof.
Een van de laatste goede ideeën van Professor Brouwer was de door zijn dochter overgebrachte suggestie een echte LGV website te maken. Daarmee zouden ook Leidse geologen die in Australië wonen toegang krijgen tot de Leidse Geoloog.

Jan de Coo heeft hier op fantastische wijze vorm aan gegeven: kijk maar weer eens op de website http://web.mac.com/jandecoo/iWeb/LGV/Welkom.html. Hier vindt U niet alleen de meest recente Leidse Geoloog als PDF, maar ook een aantal oude nummers van de Leidse Geoloog, (1933-1940). U vindt er bovendien de “in memoriams” voor Aart Brouwer en Jacques Dozy en de laatste 5 jaarverslagen van de LGV. Heel bijzonder is het verslag in limmerickvorm over de Harzexcursie van de hand van Truus Oele. Bovendien kunt U veel foto’s bekijken: oude foto’s van (kennismakings)excursies en bestuursleden en groepsfoto’s, en meer recente foto’s, o.a. van het lustrum 2003, en van veel excursies sinds 2001. U kunt er ook de lezing van afgelopen najaarsexcursie van Dr Albert Oost downloaden als PDF, en zelfs de totale gesproken tekst van zijn lezing beluisteren. Als U de laatste twee mogelijkheden wilt gebruiken is het wel aan te raden een snelle internetverbinding als kabel of ADSL te gebruiken.

Het afgelopen verenigingsjaar hadden wij van 328 leden een adres, van 100 LGVers weten we dat ze zijn overleden, over 250 oud Leids geologen hebben we geen informatie, en 23 leden hebben aangegeven geen convocaten van de LGV te willen ontvangen. Gelukkig hebben we inmiddels van 210 leden een e-mailadres, maar voor die overige 118 leden moeten de convocaten nog steeds met de hand in enveloppen worden gedaan en van een postzegel voorzien.
De betalingsherinneringen van oktober 2005 hebben de kas van de LGV een stuk gezonder gemaakt. Vóór het lustrum in 2008 (75 jaar LGV!) zal zo nodig nogmaals een ronde betalingsherinneringen worden verstuurd.

Jaarverslag 2006 (pdf)

Het bestuur bestond in 2006 nog steeds uit:
LGV logo (zonder tekst)Jan Oele praeses
Thea van de Graaff-Trouwborst ab-actis
Jaap Liezenberg quaestor
Carel Kooter assessor I
Cor Winkler Prins assessor II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.